Τα εγκαταλελειμμένα χωριά της Ελλάδας

Τα εγκαταλελειμμένα χωριά της Ελλάδας

47233 Επισκέψεις στο άρθρο

Εγκαταλελειμμένα σχεδόν 70 χρόνια με ξεχωριστή αύρα και αρχιτεκτονική.

Ο λόγος για τα εντυπωσιακά Κορέστεια, τα χωριά που βρίσκονται στο Νομό Καστοριάς και εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους κατά τον εμφύλιο πόλεμο.

Κοινοποίησέ το »

 


Κορέστεια: Πλινθόκτιστα, ασοβάτιστα και πανέμορφα
Τα Κορέστεια είναι το συγκρότημα των 5 χωριών της περιοχής που κτίστηκαν μέσα στον 19ο αιώνα. Εξερευνώντας τα θα δείτε τα πλίνθινα, κόκκινα σπίτια να στέκουν αγέρωχα και να αντέχουν στο πέρασμα των χρόνων. Τα ιστορικά Κορέστεια αποτελούνται από τα χωριά Γάβρος, Κρανιώνας, Μαυρόκαμπος, `Αγιος Αντώνιος, Χάλαρα, Μακροχώρι, Μελάς και `Ανω Μελάς.


 
Κινηματογραφικό τοπίο σε σπουδαίες ταινίες
Όποιος έχει δει την ταινία «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη ή το «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» του Θόδωρου Αγγελόπουλου τότε θα αναγνωρίσει σίγουρα στα Κορέστεια ένα οικείο περιβάλλον. Τα χωριά του Νομού Καστοριάς είχαν επιλεγεί από τους διάσημους και πολυβραβευμένους σκηνοθέτες για τις ταινίες τους που είχαν θέμα τον Εμφύλιο Πόλεμο αλλά και στην ταινία «Παύλος Μελάς» του Φίλιππου Φυλακτού για τον σπουδαίο Μακεδονομάχο.


 
Στο μέρος που σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς
O πιο γνωστός Έλληνας Μακεδονομάχος είναι ο Παύλος Μελάς. Το νήμα της ζωής του σπουδαίου Έλληνα αγωνιστή κόπηκε στα Κορέστεια στο χωριό Στάτιστα, στις 13 Οκτωβρίου του 1904. Η πολιτεία μάλιστα αναγνωρίζοντας τη θυσία του σπουδαίου αγωνιστή άλλαξε το όνομα του χωριού το οποίο ονομάζεται πια «Παύλος Μελάς». Στο χωριό θα βρείτε την κατοικία του Μακεδονομάχου η οποία έχει γίνει πια μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και τη δράση του.
 

Ο  Νέος Οικισμός και οι κληρώσεις για τα σπίτια
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 70 η περιοχή απέκτησε και πάλι ζωή καθώς οικοδομήθηκε και κατοικήθηκε ο Νέος Οικισμός. Γερή ανάβαση από τη λίμνη Ορεστειάδα θα σας φέρει στα όμορφα τοπία της κοιλάδας του Λαδοπόταμου. Εδώ στο Νέο Οικισμό εγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι των χωριών Κορέστεια, που εγκαταλείφθηκαν κατά τον Εμφύλιο. Σε περίπου 1 χιλιόμετρο συναντάτε τα χωριά Ανω και Κάτω Κρανιώνας με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και τα σπίτια από λασπόπλινθους.
 

  • Δημητρης

    Η τελευταια φωτογραφια που εχετε ανεβασει παντως ειναι απο την Τατοιου στην Κηφισια, Αθηνα και ειναι το σπιτι στο οποιο εμενε. Μουσειο εγινε το σπιτι στο οποιο σκοτωθηκε. Περα απο αυτο, τα χωρια φαινονται πολυ εντυπωσιακα και διαφορετικα απο οτι εχουμε συνηθισει, οποτε φανταζομαι αξιζει η προταση σας για εκδρομη

      2