Τα εγκαταλελειμμένα χωριά της Ελλάδας

Διαβάστηκε από 8517 αναγνώστες

Εγκαταλελειμμένα σχεδόν 70 χρόνια με ξεχωριστή αύρα και αρχιτεκτονική αποτελούν έναν από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς της Ελλάδας.

 
Ο λόγος για τα εντυπωσιακά Κορέστεια, τα χωριά που βρίσκονται στο Νομό Καστοριάς και εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους κατά τον εμφύλιο πόλεμο.
 


Κορέστεια: Πλινθόκτιστα, ασοβάτιστα και πανέμορφα
Τα Κορέστεια είναι το συγκρότημα των 5 χωριών της περιοχής που κτίστηκαν μέσα στον 19ο αιώνα. Εξερευνώντας τα θα δείτε τα πλίνθινα, κόκκινα σπίτια να στέκουν αγέρωχα και να αντέχουν στο πέρασμα των χρόνων. Τα ιστορικά Κορέστεια αποτελούνται από τα χωριά Γάβρος, Κρανιώνας, Μαυρόκαμπος, ¶γιος Αντώνιος, Χάλαρα, Μακροχώρι, Μελάς και ¶νω Μελάς.


 
Κινηματογραφικό τοπίο σε σπουδαίες ταινίες
Όποιος έχει δει την ταινία «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη ή το «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» του Θόδωρου Αγγελόπουλου τότε θα αναγνωρίσει σίγουρα στα Κορέστεια ένα οικείο περιβάλλον. Τα χωριά του Νομού Καστοριάς είχαν επιλεγεί από τους διάσημους και πολυβραβευμένους σκηνοθέτες για τις ταινίες τους που είχαν θέμα τον Εμφύλιο Πόλεμο αλλά και στην ταινία «Παύλος Μελάς» του Φίλιππου Φυλακτού για τον σπουδαίο Μακεδονομάχο.


 
Στο μέρος που σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς
O πιο γνωστός Έλληνας Μακεδονομάχος είναι ο Παύλος Μελάς. Το νήμα της ζωής του σπουδαίου Έλληνα αγωνιστή κόπηκε στα Κορέστεια στο χωριό Στάτιστα, στις 13 Οκτωβρίου του 1904. Η πολιτεία μάλιστα αναγνωρίζοντας τη θυσία του σπουδαίου αγωνιστή άλλαξε το όνομα του χωριού το οποίο ονομάζεται πια «Παύλος Μελάς». Στο χωριό θα βρείτε την κατοικία του Μακεδονομάχου η οποία έχει γίνει πια μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και τη δράση του.
 


Ο  Νέος Οικισμός και οι κληρώσεις για τα σπίτια
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 70 η περιοχή απέκτησε και πάλι ζωή καθώς οικοδομήθηκε και κατοικήθηκε ο Νέος Οικισμός. Γερή ανάβαση από τη λίμνη Ορεστειάδα θα σας φέρει στα όμορφα τοπία της κοιλάδας του Λαδοπόταμου. Εδώ στο Νέο Οικισμό εγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι των χωριών Κορέστεια, που εγκαταλείφθηκαν κατά τον Εμφύλιο. Σε περίπου 1 χιλιόμετρο συναντάτε τα χωριά Ανω και Κάτω Κρανιώνας με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και τα σπίτια από λασπόπλινθους.
 

 

που να μεινετε - ΚΑΣΤΟΡΙΑ

  • Η λεπτομέρεια στο value for money

    Αγαπημένο μέρος των επισκεπτών της Καστοριάς, το Kyknos De Luxe Hotel προσφέρει την απόλυτη άνεση, ζεστασιά, ξεκούραση και πολυτέλεια, με υπηρεσίες αναγνωρισμένες με τα θετικότερα σχόλια. Η μοντέρνα, λιτή διακόσμηση και τα πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια υπόσχονται στους επισκέπτες μια ανεπανάληπτη εκδρομή.
     2467028700 Περισσότερα