Η κωμόπολη στη ...ρίζα του Ολύμπου

6049 Επισκέψεις στο άρθρο

Συνδυάζει τη δροσιά των δασών και τη «θεϊκή» αύρα του Ολύμπου με την μυρωδιά της θάλασσας που φτάνει ως εκεί.

Το Λιτόχωρο, αν και έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια, παραμένει ακόμα γραφικό και ελκυστικό. Βέβαια, σε αυτό συντελούν κυρίως οι αγέρωχες κορφές του θεϊκού βουνού που καθώς υψώνονται λευκές και επιβλητικές φράζοντας τον ορίζοντα, δημιουργούν ένα ανυπέρβλητο σκηνικό.

Η πύλη του Ολύμπου
Παράκαμψη της εθνικής οδού Αθήνας- Θεσσαλονίκης καταλήγει στην κεντρική πλατεία του οικισμού με τον ναό του Αγίου Νικολάου. Ολόγυρα βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία, οι ταβέρνες, τα μαγαζιά και η εμπορική αγορά. Από κάθε σημείο θα ατενίσετε την υπέροχη θέα στις κορφές και θα αφουγκραστείτε τη βουή του Ενιπέα ποταμού που κυλά ορμητικός λίγο πιο χαμηλά. Αφού ανηφορίσετε την παλιά αγορά και βγείτε στα τελευταία σπίτια της συνοικίας Αγία Παρασκευή με το ομώνυμο ξωκλήσι, θα διασχίσετε το άλσος των Αγίων Αποστόλων και θα συνεχίσετε προς το λόφο του Προφήτη Ηλία όπου από θα ατενίσετε το χωριό, τον Όλυμπο και το ανοιχτό πέλαγος.



Στο πάρκο Κατούνια και το Ναυτικό Μουσείο
Στην είσοδο του Λιτόχωρου θα βρείτε το πευκόφυτο πάρκο «Κατούνια». Διασχίστε το παρατηρώντας το πολιτιστικό και το αθλητικό κέντρο αλλά επισκεφθείτε και το σημαντικό Ναυτικό μουσείο (www.nmlitohorou.gr χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Φορέας Σύγχρονης Ναυτικής Πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς αποτυπώνει τη ναυτική παράδοση της περιοχής.



Η πιο γνωστή ανάβαση για τον Όλυμπο
Η πιο γνωστή ανάβαση για τον Όλυμπο είναι αυτή που οδηγεί στην τοποθεσία Πριόνια. Από την πλατεία θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες και θα αρχίσετε να ανηφορίζετε ανάμεσα από υπέροχα δάση. Θα περάσετε τη διασταύρωση για τη Νέα Μονή Διονυσίου και θα συνεχίσετε για την τοποθεσία Σταυρός όπου βρίσκεται και το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο (10 χιλιόμετρα). Έξι χιλιόμετρα πιο πάνω από το καταφύγιο, θα συναντήσετε ένα στενό κατηφορικό δρόμο στα αριστερά σας. Ακολουθήστε τον και σε 1.500 μέτρα θα φτάσετε στο σημείο όπου ήταν κτισμένη η παλιά μονή Διονυσίου που καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1943.



Το 1/4 της ελληνικής χλωρίδας
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 1.700 είδη φυτών, δηλαδή περίπου το ¼ της ελληνικής χλωρίδας, αλλά και πολλά σπάνια και απειλούμενα είδης της ευρωπαϊκής πανίδας, όπως το αγριοκάτσικο και το ζαρκάδι. Το 1938 ένα μικρό τμήμα του Ολύμπου ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός. Από το 1981 η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από την Ουνέσκο  σαν «διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας».