Δύο στοιχεία χαρακτηρίζουν τη λίμνη Παμβώτιδα: η χερσόνησος, όπου είναι χτισμένο το Κάστρο των Ιωαννίνων και το περίφημο Νησί της, ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λιμνών.

Η Παμβώτιδα, η δεύτερη παλαιότερη λίμνη της Ευρώπης μετά τη λίμνη της Οχρίδας, γνωστή και ως λίμνη των Ιωαννίνων αποτελεί το καμάρι των Γιαννιωτών.

Η ομορφιά των Ιωαννίνων

5278 Επισκέψεις στο άρθρο

Γνωρίζουμε την παλιά πόλη, το γεμάτο θρύλους κάστρο της, απολαμβάνουμε τα χρώματα της παραλίμνιας ζώνης, περιδιαβαίνουμε τα καλντερίμια της ιστορίας στο Νησί, σχεδιάζουμε κοντινές αποδράσεις σε γνωστούς και άγνωστους προορισμούς.

 
Ξυπνάς το πρωί και μαγεμένος κοιτάς τον «καθρέφτη» της λίμνης να ποζάρει στο κάδρο σου. Στη συνέχεια θα πάρεις το πρωινό σου στην ευρύχωρη σάλα του ξενώνα. Ανοίγεις το χάρτη για να χαράξεις διαδρομές, όμως δεν μπορείς να αντισταθείς. Κλεφτές οι ματιές σου, δραπετεύουν στο πανοραμικό τοπίο που σε μαγνητίζει και το βλέμμα απογειώνεται… Βρίσκεσαι εδώ, στα ριζά του βουνού Μιτσικέλι, στην περιοχή της Αμφιθέας, που απέχει μόλις 5 χλμ. μακριά από το κέντρο των Ιωαννίνων, αλλά και ελάχιστα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.

Περίπατοι στα Γιάννενα: Τα Ιωάννινα είναι η μια από τις δυο παραλίμνιες πόλεις της χώρας (η άλλη είναι η Καστοριά). Εκτός από το υπέροχο φυσικό τοπίο που την περιβάλλει, μια σπουδαία πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά έχει σφραγίσει τον οικιστικό ιστό της, αφήνοντας το αποτύπωμα της Ανατολής στις γειτονιές γύρω από την Παμβώτιδα λίμνη. Θα αρχίσετε την περιπλάνηση στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης η οποία έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός. Στη συνέχεια θα ανεβείτε στο κάστρο Ιτς Καλέ όπου ξεχωρίζουν το παλάτι και το τζαμί του Ασλάν Πασά (κτίσμα του 1618), το Φετιχιέ τζαμί (1795), ο τάφος του Αλή Πασά και τα τείχη που έκτισε ο Νορμανδός σταυροφόρος Βοημούνδος. Από εδώ θα απολαύσετε τη θέα προς τη λίμνη και το όρος Μιτσικέλι. Μη παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στην παλιά αγορά, όπου ονομαστοί παραδοσιακοί ασημιτζήδες (αργυροχόοι) διατηρούν ζωντανά από γενιά σε γενιά-ξεκινώντας από το Βυζάντιο-, τα εργαστήριά τους και την τεχνη του ασημιού.
Αφιερώστε λίγο χρόνο στην εβραϊκή συνοικία, αλλά και στην οδό Ανεξαρτησίας όπου ανάμεσα στα παλιά μικρομάγαζα ξεχωρίζει η Στοά Λούλη (1875). Το μεσημέρι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ευχάριστα διαμορφωμένη και πολύκοσμη προκυμαία με τα καφέ και τα εστιατόρια.

Εξευρενήστε το Nησί: Το «ταξίδι» στα νερά της λίμνης δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά. Το Νησί -όπως ονομάζεται το μικροσκοπικό νησάκι της λίμνης- με τον παραδοσιακό οικισμό, σας υποδέχεται με απόλυτη ηρεμία και ιστορικό ενδιαφέρον. Θα επισκεφθείτε το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Αλή Πασάς και λειτουργεί ως μουσείο, μα και τα παμπάλαια βυζαντινά μοναστήρια που κάποτε αποτελούσαν σημαντική μοναστική πολιτεία, γνωστή στο πανελλήνιο. 

Μουσεία
  • Αρχαιολογικό μουσείο: Βρίσκεται στο λόφο Λιθαρίτσια, 26510-33357
  • Βυζαντινό Μουσείο: Θα το βρείτε μέσα στο Ιτς Καλέ, 26510 25989
  • Λαογραφικό Μουσείο: Στεγάζεται σε κτήριο του 18ου αι 26510 25233
  • Δημοτικό μουσείο: Φιλοξενείται στο τζαμί του Ασλάν Πασά 26510 26356
  • Μουσείο «Φώτη Ραπακούση»: Ιδιωτική συλλογή με σπάνια κειμήλια, και όπλα. www.museumrapakousis.gr
  • Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης» στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού Ελληνικό 

Tips
  • Στο Σπήλαιο Περάματος: Το Σπήλαιο Περάματος απέχει μόλις 2,5 χλμ. από την Αμφιθέα και θεωρείται από τα ομορφότερα της Ελλάδας.
  • Γλυκές…"αποδράσεις": Στην οδό Αβέρωφ βρίσκονται τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία, όπου θα δοκιμάσετε μοναδικά γλυκά ταψιού.
  • Ιστορία από κερί, στο Μπιζάνι ( 12 χλμ. από Γιάννενα) λειτουργεί το εξαιρετικό Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη.
  • Αγοράστε μπακίρια και περιτεχνα ασημικά κα κοσμήματα από τα εργαστήρια της πόλης.
  • Ανάβαση στο Μιτσικέλι, 8 χιλιόμετρα από την Αμφιθέα σε ύψος 900 μέτρων συναντάμε το παραδοσιακό χωριό Λιγκιάδες με την απίστευτη θεα.

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr