Η διάσημη παραλία των Εγκρεμνών, μήκους 2 χλμ., θεωρείται από τις καλύτερες της Μεσογείου

Ο καταρράκτης στο φαράγγι Δημοσάρ, πάνω από το Νυδρί

Η ορεινή γοητεία της

5486 Επισκέψεις στο άρθρο

Στο πιο «στεριανό» νησί του Ιονίου απαρνιόμαστε –η αλήθεια είναι με δυσκολία- τα αναρίθμητα θαλασσινά του θέλγητρα και αναζητούμε το διαφορετικό ορεινό, αλλά εξίσου γοητευτικό του πρόσωπο, που μοιάζει να κρύβεται πίσω από τις εξάρσεις του εδάφους.

 
Από την όμορφη πόλη της Λευκάδας ξεκινούν τρεις διαδρομές. Η πρώτη φεύγει νότια με παραθαλάσσια κατεύθυνση και οδηγεί στο Νυδρί και τα άλλα θέρετρα. Η δεύτερη στρέφεται βορειοδυτικά και καταλήγει στον Αγ. Νικήτα. Με καθαρά ορεινό προσανατολισμό, η τρίτη διαδρομή ανηφορίζει με αλλεπάλληλες στροφές αποκαλύπτοντας τον πιο άγνωστο ίσως χαρακτήρα του νησιού. Το τοπίο ως διά μαγείας μεταμορφώνεται. Πλατάνια, βρύσες με κρύα νερά, πέτρινα σπίτια, νερόμυλοι, ξωμάχοι με ηλιοκαμένα πρόσωπα να παλεύουν τη γη για τη λιγοστή σοδειά τους! Σπανοχώρι, Λαζαράτα, Ασπρογερακάτα, Πινακοχώρι, Δρυμώνας, το ένα μετά το άλλο τα ορεινά χωριά της Λευκάδας μας καλωσορίζουν.

Πρέπει να ξέρετε
Δεν αργούμε να αφήσουμε πίσω τον πελαγίσιο ορίζοντα και να χωθούμε για τα καλά στην πανέμορφη ορεινή και τραχιά ενδοχώρα, όπου και συναντάμε το κεφαλοχώρι Καρυά. Εδώ λειτουργεί ξενοδοχείο και ένα καταπληκτικό Λαογραφικό Μουσείο. Συνεχίζουμε οδηγώντας σε ένα καθαρά βουνίσιο τοπίο ως το χωριό Εγκλουβή, που βρίσκεται σε ύψος 750 μ., κάτω από τη δεύτερη σε ύψος κορφή του νησιού. Άλλος τόπος, άλλος χρόνος, άλλος, θα έλεγε κανείς, κόσμος. Και όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από τα πιο πολύκοσμα θέρετρα του Ιουνίου.

Σιγά-σιγά κατηφορίζουμε προς την ανατολική ακτή του νησιού κα το Νυδρί. Μπροστά μας, σαν μαγευτικό ξάφνιασμα, αποκαλύπτεται το πανόραμα της Λευκάδας, κατάστικτου από το νησιώτικο σύμπλεγμα των Πριγκιπονήσων, όπως ο Σκορπιός, το Μεγανήσι, η Μαδουρή και η Σπάρτη. Το κατάφυτο φαράγγι Δημοσάρι με τα τρεχούμενα νερά και το μικρό καταρράκτη συμπληρώνει το υπέροχο τοπίο!

Οι παραλίες
Αν και η πρότασή μας είναι καθαρά ορεινή, εύκολα από τα μεσόγεια χωριά θα αναζητήσετε θαλασσινές διεξόδους καλύπτοντας μικρές σχετικά αποστάσεις. Στα δυτικά του νησιού εύκολα προσεγγίσιμες είναι οι παραλίες Κάθισμα και Αγ. Νικήτας, ενώ ανατολικά προτείνουμε για μπάνιο τον όρμο Δεσίμη και τις δαντελωτές ακρογιαλιές στο Περιγιάλι και τα Νικιανά. Λίγο πιο μακριά βρίσκονται οι διάσημες παραλίες της Λευκάδας όπως είναι το Πόρτο Κατσίκι, ο όρμος της Βασιλικής και οι Εγκρεμνοί.

Αγορές
Οπωσδήποτε ενδείκνυται μια βόλτα ως την πόλη της Λευκάδας για να αγοράσετε τα φημισμένα αλλαντικά, αλλά και μαντολάτο ή παστέλι, που αποτελούν τα παραδοσιακά γλυκίσματα του νησιού. Στα ορεινά χωριά και κυρίως στην Καρυά, θα βρείτε ντόπιο μέλι και χειροποίητα λευκαδίτικα κεντήματα. Οι φημισμένες φακές Εγκλουβής αν και είναι πολύ νόστιμες είναι δυσεύρετες. Η σοδειά είναι πολύ μικρή και η ζήτηση, ιδίως το καλοκαίρι, ιδιαίτερα μεγάλη.

Κείμενα – Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθασιάδης/www.viewsofgreee.gr