Η Βάθεια της Λακωνίας

10770 Επισκέψεις στο άρθρο

Να πας στη Βάθεια της Μάνης για τους διώροφους, τριώροφους, μέχρι και τετραώροφους πύργους της που ορθώνονται επιβλητικά μπροστά σου και της έχουν χαρίσει την παρομοίωση με την Νέα Υόρκη.

 

Μπες στον πειρασμό να δεις από κοντά τη γκρίζα πέτρα και την άσπρη μαρμαρόπετρα, παίρνοντας το δρόμο προς τον νοτιά από το Γύθειο. Στο ξεκίνημά σου, ο διάσημος οικισμός της Βάθειας ίσα που διακρίνεται από την ακτή, γαντζωμένος καθώς είναι πάνω στα βράχια. Αμέτρητες πεζούλες σκαρφαλώνουν στα πιο απόμερα σημεία και συγκρατούν το πολύτιμο χώμα. 


Δεν είναι τυχαίο που οι ντόπιοι, περήφανοι για τον τόπο τους, τον αποκαλούν «Παρθενώνα» της Μανιάτικης Αρχιτεκτονικής, καθώς η Βάθεια βρίσκεται στη κορυφή του λόφου πυργοτειχισμένη και απόρθητη. Εξερεύνησε τα τοπικά χαρακτηριστικά της, όπως έχουν αποκρυσταλλωθεί, με το πέρασμα του χρόνου. Δες πηγάδια, στέρνες, δεξαμενές που συλλέγουν σταγόνα-σταγόνα το ζωογόνο νερό. Μελέτησε από κοντά τα αγέρωχα πυργόσπιτα, με τα ιδιαίτερα αγκωνάρια τους, τις γωνίες για να συνεννοούμαστε, και τα μικρά παράθυρα που παλιά ήταν πολεμίστρες.

Είναι, φυσικά, γνωστό ότι οι πύργοι και τα πυργόσπιτα είναι κτισμένα με σοφία, καθώς προσφέρουν ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο είναι οι ζεματίστρες και η (φιλο)σοφία τους. Κάθε πόρτα, μικρή και αυτή, με μια «ζεματίστρα» από πάνω της, ήταν έτοιμη, όπλο εν ενεργεία, να αντιμετωπίσει τον εχθρό, αν τυχόν τολμούσε να τη παραβιάσει. Με αυτήν την εικόνα, έχεις το χρονικό της καστροπολιτείας ολοζώντανο μπροστά σου. Θαύμασε όλη την καστροπολιτεία και «χτίσε» τις πιο εξέχουσες αναμνήσεις σου, από την διαδρομή και την εξόρμησή σας στην Βάθεια και τη Μάνη. Το ανοικτό μουσείο αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος σε περιμένει!

Και για ντόπιο λουκάνικο…
Μπορεί όλοι να ξέρουν τα περίφημα μανιάτικα μοιρολόγια αλλά αν δεν υπήρχε και το ντόπιο λουκάνικο, δεν θα σε στέλναμε σε καστροπολιτείες. Οι καστροπολιτείες με γούστο και άρωμα, όπως είναι η Βάθεια της Μάνης, σου υπόσχονται ένα καλό τραπέζι με ελληνικές γεύσεις και φιλόξενη περιποίηση. Οι Μανιάτες, που όλο και από κάποιο ανέκδοτο του τόπου τους θα θέλουν να σου πουν, φημίζονται για το ντόπιο παστό, το βιολογικό λάδι και για τα οικόσιτα χοιρινά. Έχετε, λοιπόν, πολλούς λόγους για να φάτε στους Μανιάτες, στους παλιούς «λουπινοφάγους» του 19ου αιώνα.