Ηλιοβασίλεμα σαν της Οίας

6647 Επισκέψεις στο άρθρο

11.500 στρέμματα «άσπρης» πραγματικότητας εντυπωσιάζουν σαν σύγχρονο γλυπτό ζωής και μόχθου όλων των χρωμάτων! Ειδικά το ηλιοβασίλεμα είναι η ιδανική στιγμή να φτάσεις εδώ, στις Αλυκές του Μεσολογγίου. Αν δεν τις αντικρίσεις, δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάμε. 

 

Βγαίνοντας από το Μεσολόγγι, στο δρόμο προς Αιτωλικό, συναντάς στο αριστερό σου χέρι τις Αλυκές. Ανάλογα με την εποχή, υπάρχουν βουνά από αλάτι και όταν η θάλασσα είναι λάδι, το καθρέφτισμα τους στο νερό, χαρίζει μαγικές εικόνες. Θα απολαύσεις μια από τις πιο ειδυλλιακές εικόνες που, για κάποιους, δημιουργεί μεγαλύτερη ευφορία ακόμη και από το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Αποχρώσεις του κίτρινου, του κόκκινου και των ενδιάμεσων σταθμών τους, το πορτοκαλοκόκκινο και το φούξια βάφουν τον ορίζοντα με αισιόδοξες νότες και ελαφριά συναισθήματα.

Επειδή η περιοχή των Αλυκών είναι και προστατευμένη περιοχή για τα πουλιά, αφού το αλάτι ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών, εδώ ο ήχος από τα θαλασσοπούλια πλαισιώνει το τοπίο, δίνοντας μουσική αύρα στις υποσυνείδητες σκέψεις μας. Επισκεφθείτε τις Αλυκές, γυρίστε από παράγκα σε παράγκα στην ευρύτερη περιοχή και δείτε τα βουνά από το «λευκό χρυσάφι» που με τόσο μεράκι και κόπο παράγουν εδώ και αιώνες οι αλυκές. Επιπλέον, η παλιά Εθνική οδός Μεσολογγίου δίνει το ερέθισμα στα μικρότερα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις, παρομοιάζοντας όλο αυτό το αλάτι με χιόνι σε σωρό, καθώς είναι πρώτη φορά που αντικρίζουν κάτι τέτοιο. Οι τεράστιοι λόφοι που δεν αποκλείεται να φτάνουν και τα δεκαπέντε μέτρα ύψος, την περίοδο της συλλογής, θα σας προκαλέσουν εντύπωση με την συμπαγή τους όψη. Το απόλυτο λευκό σε αντίθεση με την ουράνια χρωματική κατάνυξη σας μυεί σε ένα ιδιαίτερο σκηνικό πολυτελείας για τα μάτια σας μόνο!

Για την ιστορία, η περιοχή των αλυκών έχει χαρακτηριστεί ως ειδικός υδροβιότοπος που λαμβάνει προστασία από την συνθήκη Ραμσάρ. Το χειμώνα οι λεκάνες  γίνονται φωλιές φιλοξενίας για πολλά σπάνια πουλιά, όπως είναι οι αργυροπελεκάνοι, τα φλαμίγκος, οι χήνες και οι πάπιες, που αναμοχλεύουν την λάσπη, βρίσκοντας τροφή για να επιβιώσουν στις κρύες θερμοκρασίες. Συνδυάστε την φρέσκια επίσκεψή σας στο Μεσολόγγι με ένα παγωμένο, πύρινο ηλιοβασίλεμα και στις Αλυκές, αποκτήστε τη βιωματική εμπειρία της αειφορικής σημασίας για την ισορροπία και την προστασία του οικολογικού συστήματος. 

Μετά από αυτές τις εικόνες, εσύ τι λες; Σαντορίνη ή Μεσολόγγι;