Ηράκλειο: Μεταμορφώνεται η πλατεία των Λιονταριών

3002 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο Δήμος Ηρακλείου προωθεί την ανάθεση εκπόνησης ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης για την πλατεία των Λιονταριών.

Τις προϋποθέσεις για μία ομοιογενή εικόνα, που να αρμόζει στα μνημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης προωθεί ο Δήμος Ηρακλείου με την ανάθεση εκπόνησης ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης για την αισθητική αποκατάσταση των όψεων των κτιρίων και την αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Λιονταριών.

Η μελέτη, που θα γίνει με δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό, θα αφορά σε παρεμβάσεις ολοκληρωμένης αποκατάστασης στο κεντρικότερο και πιο τουριστικό μέρος της πόλης, ώστε να διασωθεί το ιστορικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παρέμβαση θα περιλαμβάνει την περιοχή: Δουκικό Ανάκτορο και το τμήμα μεταξύ των οδών, Ιδης, Απ. Παύλου, Πλ. Καλλεργών, Ανδρόγεω, 25ης Αυγούστου, Αρκολέοντος, Καντανολέοντος και Ταγματάρχου Τζουλάκη, με το κόστος της μελέτης-η ανάθεση εκπόνησης της θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου-να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Εργαλείο στους επιχειρηματίες

 "Η μέχρι σήμερα εικόνα της περιοχής δείχνει τις άναρχες παρεμβάσεις που έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Προσπαθούμε, λοιπόν, δαπανώντας ένα πολύ μεγάλο ποσό, να δώσουμε ένα εργαλείο στους επιχειρηματίες και όσους έχουν ακίνητα στο ιστορικό κέντρο, να μπορέσουν να προσαρμόσουν σταδιακά τις όψεις των κτιρίων σε ένα πρότυπο, ίδιο για όλους. Να υπάρχει ένα κοινός κώδικας ώστε σε βάθος κάποιων ετών, βοηθώντας ενδεχομένως και το ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση κάποιων επιχειρήσεων, να αρχίσουμε να βλέπουμε μια ομογενοποίηση της εικόνας στο κέντρο της πόλης,  δίπλα σε σπουδαία μνημεία" επισημαίνει  ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα αναδεικνύουν καταρχήν την ιστορική ταυτότητα του χώρου και την προστασία των μνημείων (κρήνη Μοροζίνη, Βασιλική Αγ. Μάρκου, Λότζια, το Δουκικό ανάκτορο αλλά και το παλαιό ξενοδοχείο «Ελλάς» στην οδό Καντανολέοντος όπου υπάρχει ακόμα μία ιδιοκτησία χαρακτηρισμένη ως μνημείο καθώς και τα κτίρια, στην Ανδρόγεω 1 και στη συμβολή Μιλάτου και Αγ. Τίτου). 

Ας σημειωθεί ότι το 2007, ο Δήμος Ηρακλείου είχε προκηρύξει ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για το Ο.Τ.33-Δουκικό Ανάκτορο η οποία στην πορεία δεν έτυχε έγκρισης από το υπ. Πολιτισμού καθώς για τη συνέχισή της το υπουργείο έθεσε προϋποθέσεις έρευνας και ανασκαφής, διαδικασία δύσκολα πραγματοποιήσιμη στα σημεία που υποδεικνύονταν. Εργαλεία ωστόσο θεωρούνται και άλλες μελέτες που έχουν εγκριθεί και περιλαμβάνουν τη συγκεκριμένη περιοχή.

Το υπ. Πολιτισμού να δει το Ηράκλειο

Με αφορμή και το περιστατικό του περασμένου Μαΐου, με τη κατάρρευση τμήματος οροφής σε κτίριο στο Ο.Τ.33, ο κ. Αναστασάκης πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να οραματίζεται κάποιος ένα τουριστικό Ηράκλειο όταν υπάρχουν και τέτοιες επικινδυνότητες σε εξέλιξη. «Πρέπει το υπ. Πολιτισμού να δει με περισσότερο ενδιαφέρον την πόλη του Ηρακλείου γιατί υπάρχουν στοιχεία που αξίζει να συντηρηθούν και γιΆ αυτό διεκδικούμε πόρους προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως και ο εμπορικός κόσμος είναι ώριμος πια, μας ζητά έργα αναπλάσεων και επειδή παρά την κρίση, τα καταστήματα στην περιοχή κάνουν μεγάλους τζίρους και οι καταστηματάρχες προχωρούν κατά διαστήματα μόνοι τους ανακαινίσεις, θα έχουν τη μελέτη με την οποία θα εφαρμόζουν συγκεκριμένα πρότυπα στις ανακαινίσεις  ώστε σιγά σιγά να οδηγηθούμε σε μια αναβαθμισμένη εικόνα στο ιστορικό κέντρο».

Πηγή: cretalive.gr