Tο πιο όμορφο κάστρο της Ελλάδας

14619 Επισκέψεις στο άρθρο

Δεν είναι επιβλητικό σαν του Πλαταμώνα ή εντυπωσιακό σαν των Ιπποτών στη Ρόδο. Η αρχιτεκτονική του όμως το καθιστά ίσως το πιο όμορφο κάστρο της Ελλάδας.

Ο λόγος για το κάστρο της Μεθώνης στη Μεσσηνία.

Αριστούργημα οχυρωματικής τέχνης
Το κάστρο της Μεθώνης βρίσκεται σε μια φυσική προέκταση της στεριάς μέσα στη θάλασσα, που οι αρχαίοι ονόμαζαν «Μόμωνας Λίθος».Η αρχαία πόλη Πήδασος που ήταν χτισμένη στη θέση της σημερινής Μεθώνης ήταν μια από τις εφτά πόλεις που χάρισε ο Αγαμέμνωνας στον Αχιλλέα. Το κάστρο είναι δημιούργημα των Βενετσιάνων και θεωρείται αριστούργημα οχυρωματικής τέχνης. Θα το επισκεφθείτε εύκολα ακολουθώντας καλό δρόμο από την Πύλο (12 χλμ.).



Το ελλειψοειδές σχήμα και το Μπούρτζι
Η τοποθέτηση του κάστρου στην χερσόνησο του Αγίου Νικολάου του δίνει την ευκαιρία για  ένα ελλειψοειδές σχήμα που φτάνει σε μήκος τα 700 μέτρα. Αξίζε να αναφερθεί πως τα τείχη διέθεταν πύργους και επιπλέον οχυρωματικά έργα για να παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία. Μπροστά στα μάτια σας θα δείτε το μικρό οχυρωματικό φρούριο Μπούρτζι.



Στη Βοϊδοκοιλιά, μια από τις διασημότερες παραλίες
Από το Πετροχώρι (πάνω στο δρόμο για Χώρα Τριφυλίας), θα προσεγγίσετε την ανοικτή παραλία του Ρωμανού. Λίγο πιο νότια θα βρείτε την πολυφωτογραφημένη παραλία Βοϊδοκοιλιά με το χαρακτηριστικό ημικυκλικό σχήμα, τους αμμόλοφους και τα τροπικά νερά. Θεωρείται η καλύτερη της περιοχής και μια από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Υπάρχει χώρος στάθμευσης που όμως το καλοκαίρι δεν αρκεί καθώς εδώ συρρέουν εκατοντάδες οχήματα. Δημοφιλής κυρίως για τα ρηχά νερά της είναι η Χρυσή Ακτή που απλώνεται μπροστά από τον οικισμό της Γιάλοβας. Η περιοχή λόγω τοπικών ανέμων ενδείκνυται για τους φίλους του wind surf ή kite surf.



Να πάτε οπωσδήποτε στους καταρράκτες του Πολυλίμνιου
Το φαράγγι του Πολυλίμνιου απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Πύλου. Θα κατευθυνθείτε προς το χωριό Χαραυγή για να αφήσετε το όχημά σας. Θα συνεχίσετε με τα πόδια (30 λεπτά) για το φαράγγι στη θέση Πολυλίμνιο. Εδώ κρύβεται ένα από τα μικρά θαύματα της Μεσσηνιακής φύσης που δεν είναι άλλο από τους μικρούς καταρράκτες και τις λιμνούλες με το κρυστάλλινο νερό. Ακολουθώντας το σύντομο μονοπάτι με τις καλαίσθητες ξύλινες γεφυρούλες δεν θα χρειαστεί να περπατήσετε πάνω από 10 λεπτά για να φτάσετε σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο. Το μονοπάτι συνεχίζει για 2 χιλιόμετρα. Στην πορεία θα ανακαλύψετε συνολικά 15 λιμνούλες και μικρούς ή μεγαλύτερους καταρράκτες.