Katalonia: Πήγαινε στην ελληνική version

20570 Επισκέψεις στο άρθρο

Διαβάζεις Katalonia και σκέφτεσαι Βαρκελώνη, Ισπανία, Μπαρτσελόνα! Ξέρεις όμως την ελληνική version;

Δείτε με ένα κλικ πού να μείνετε και τι να κάνετε στην περιοχή

Τι Καταλωνία, τι Καταλώνια;

Τι Λωζάνη τι Κοζάνη λέει η πασίγνωστη έκφραση και θα μπορούσε να παραφραστεί με το τι Καταλωνία τι Καταλώνια! Τα Καταλώνια είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό στο νομό Πιερίας που απέχει μόλις 21 χιλιόμετρα από την Κατερίνη.
Με σχεδόν 400 μόνιμους κατοίκους το ημιορεινό χωριουδάκι αξίζει να το επισκεφτείς για να χαλαρώσεις με την ηρεμία που προσφέρει!  Πώς προέκυψε το όνομα; Το πιθανότερο σενάριο δεν έχει καμία σχέση με την ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας καθώς πιθανότατα πήρε το όνομά του από τη γόνιμη γη της περιοχής. Οι ντόπιοι έλεγαν «Πάμε στα κάτω αλώνια» και με το πέρασμα του χρόνου μετατράπηκε σε «Καταλώνια». Υπάρχει όμως κι ένα δεύτερο σενάριο που θέλει έναν Καταλανό αρχηγό να περνά από το χωριό της Πιερίας στις αρχές του 14ου αιώνα. Η νοσταλγία για την πατρίδα του τον οδήγησε στο να αρχίσει να φωνάζει «Καταλώνια» και αυτό χάρισε στο χωριό την ονομασία. 

Πιέρια, το μακρόστενο βουνό ανάμεσα σε Όλυμπο και Βέρμιο.
Τα Πιέρια δεν θα σε κερδίσουν με το υψόμετρό τους και τις άγριες κορφές τους (ψηλότερη κορυφή 2.189 μέτρα) αλλά τα υπέροχα δάση τους και τα αλπικά τους τοπία θα σε μαγέψουν. Εξερεύνησε κάθε χωριό τους που βρίσκεται ακόμα και στα πιο απόμακρα σημεία.

Ελατοχώρι: Με θέα την Κατερίνη και τη θάλασσα
Απόλαυσε διαμονή και υποδομές για κάθε γούστο και πορτοφόλι. Ακόμα κι αν είσαι ο πιο απαιτητικός ταξιδιώτης να είσαι σίγουρος πως θα σε ενθουσιάσει. Ενώ τους χειμερινούς μήνες επισκέψδου και το χιονοδρομικό του κέντρο. Η ιδιαίτερη θέση του, καθιστά το Ελατοχώρι ένα υπέροχο μπαλκόνι προς τον Όλυμπο, τα Πιέρια Όρη αλλά και τις ακτές του Θερμαϊκού.

Νιώσε θεός στο Φαράγγι του Ενιπέα
Περπάτα στα μονοπάτια του Ολύμπου και ειδικά την πεζοπορική διαδρομή Λιτόχωρο - Παλιά μονή Διονυσίου- Πριόνια μέσα από το φαράγγι του Ενιπέα. Από την παλιά Μονή Διονυσίου προχώρα στο κατηφορικό μονοπάτι που κινείται πλάι στην κοίτη του Ενιπέα μέχρι το Λιτόχωρο. Κάνε στη σκήτη του Αγίου Διονυσίου η οποία κρύβεται στην κόψη κάθετου βράχου. Από αυτό το σημείο έως το Λιτόχωρο θα χρειαστεί να καλύψετε ακόμη 6 χιλιόμετρα, σε μονοπάτι καθαρό και σημαδεμένο.