Το Ρολόι που δεσπόζει στην Κεντρική Πλατεία της πόλης ενώνει την Παλιά Πόλη με τη σύγχρονη που αναπτύχθηκε στον 20ο αιώνα.

Η Ξάνθη διοργανώνει το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Β. Ελλάδος και το δεύτερο μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ξέφρενοι καρναβαλιστές, πολύχρωµες στολές, σατιρικά άρµατα, latin και dance µουσικές περιλαμβάνει το αποκριάτικο γλέντι της Ξάνθης.

Τα αρχοντικά της Ξάνθης αποτελούν αρχιτεκτονικά μνημεία.

Ξάνθη της παράδοσης και του κεφιού!

6463 Επισκέψεις στο άρθρο

Ταξίδι στην Ξάνθη της παράδοσης, του κεφιού και του αποκριάτικου γλεντιού, όπου με τον ξέφρενο ήχο του ζουρνά, τους αυτοσχεδιασμούς των καρναβαλιστών και το κάψιμο του «Tζάρου» θα χαθούμε στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Από εκεί θα αναζητήσουμε τη μαγεία των εικόνων στα δάση της Ροδόπης και των Πομάκικων χωριών.

 
Έχει τον τρόπο της η Ξάνθη, να σε γοητεύει. Το καλοκαίρι με τις γιορτές της Παλιάς Πόλης και τις υπαίθριες δραστηριότητες στο Νέστο και τη Ροδόπη.

Το φθινόπωρο θα σε δελεάσει με τα μεθυστικά χρώματα των δασών της και τους ρομαντικούς περίπατους στα ανατολίτικα σοκάκια. Ο χειμώνας θα φέρει χιόνια στα βουνά αλλά και τους ξέφρενους ρυθμούς του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού που παρ?όλες τις σύγχρονες επιρροές του από αντίστοιχα καρναβάλια κρατά ακόμη καλά τα πατροπαράδοτα έθιμα.

Σε ρυθμούς καρναβαλιού:
Το ξανθιώτικο καρναβάλι και οι παράλληλες λαογραφικές εκδηλώσεις διοργανώνονται με ξεχωριστή επιτυχία από τον Δήμο Ξάνθης από το 1966. Οι καρναβαλικές δραστηριότητες ξεκινούν το Φεβρουάριο και ολοκληρώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με την φαντασμαγορική καρναβαλική πομπή στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου και το Κάψιμο του Τζάρου στη γέφυρα του Κόσυνθου ποταμού.
Το έθιμο αυτό ήρθε μαζί με τους πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Ο «Τζάρος» είναι ένα ανθρώπινο ομοίωμα και το κάψιμό του προοιωνίζει ένα καλοκαίρι χωρίς ψύλλους (!). Πληροφορίες www.cityofxanthi.gr και www.carnivalx.gr

Εκδρομές που αξίζουν:
Η ομορφότερη οδική διαδρομή είναι αυτή που συνδέει την πρωτεύουσα με τη γραφική πολίχνη Σταυρούπολη. Στην άλλη άκρη της κοιλάδας βρίσκονται τα Κομνηνά. Κρυμμένα στην αγρία φύση του Νέστου θα συναντήσετε τα έρημα πια χωριά Λιβερά και Κρωμνικό. Από τη Σταυρούπολη θα ανηφορίσετε για το χωριό Λειβαδίτης και θα ζητήσετε να σας δείξουν το σημαδεμένο μονοπάτι που οδηγεί στον ομορφότερο καταρράκτη της Ελλάδας. Επίσης από την πόλη της Ξάνθης θα προσεγγίσετε τα Πομακοχώρια. Θα πάτε στο κεφαλοχώρι Εχίνος και θα συνεχίσετε προς Θέρμες, Μέδουσα Κοτύλη, Δημάρι.

TIPS
• Το παζάρι του Σαββάτου θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Β. Ελλάδας.
• Στις παρυφές της πόλης βρίσκονται τα μοναστήρια των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, της Παναγιάς Καλαμούς και της Αρχαγγελιώτισσας.
• Μια βόλτα με το τραίνο στα Στενά του Νέστου θα σας μείνει αξέχαστη, πληροφορίες ΟΣΕ Ξάνθης, τηλ. 25410 - 22581
• Όταν το 1870 καταστράφηκε από πυρκαγιά η γειτονική πόλη Γενισέα οι κάτοικοί της μετεγκαταστάθηκαν στην μικρή τότε πόλη της Ξάνθης
• Από την Ξάνθη μόλις σε 20 λεπτά μπορείτε να βρεθείτε στα έλατα της Ροδόπης είτε στα ακρογιάλια του Θρακικού πελάγους

Tags: ΞΑΝΘΗ