Με θέα στο Φάρο

Έτοιμοι για βόλτα!

Στο φαράγγι της Σαμαριάς

Δειλινό στο λιμάνι

Μεσαιωνικά & ρομαντικά

4455 Επισκέψεις στο άρθρο

Αν βρεθείτε σε τούτη τη γωνιά της Μεγαλονήσου και σας ρωτήσουν ποια είναι η ομορφότερη πόλη της Ελλάδας κι εσείς δηλώσετε την προτίμηση σας κάπου αλλού εκτός από τα Χανιά, τότε μάλλον υποπέσατε σε μέγα σφάλμα! Είναι «κουζουλοί» αυτοί οι Κρητικοί, να όμως που στην περίπτωση της πόλης των Χανίων έχουν τα δίκια τους!

 
Οι μεσαιωνικές συνοικίες Καστέλι, Τοπχανέ, Σπλάντζια, το φρούριο Φιρκάς, το Κουμ Καπί και ο ιστορικός φάρος, σήμα κατατεθέν του παλιού Ενετικού λιμανιού, θα σας μαγέψουν με το χρώμα και την ατμόσφαιρά τους. Το Αρχαιολογικό μουσείο ξεκίνησε τη «σταδιοδρομία» του σαν καθολικός ναός. Με τον ερχομό των Τούρκων μετατρέπεται σε μουσουλμανικό τέμενος. Κάποια εποχή ήταν στρατιωτική αποθήκη και αργότερα… κινηματογράφος!

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 λειτουργεί με τη σημερινή μορφή και στεγάζει όλα αυτά τα εκπληκτικά ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές. Η Αγορά που εγκαινιάστηκε το 1913 από τον Βενιζέλο είναι από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία. Εδώ θα αγοράσετε γνήσια κρητικά προϊόντα και θα πιείτε «άσπρο πάτο» μια τσικουδιά στα όρθια. Με το που θα φτάσετε στην πόλη, έτσι για το ξεκίνημα, περάστε μια βόλτα από το μπουγατσάδικο του Ιορδάνη (όσοι το ξέρουν ήδη θα χαμογελούν, οι υπόλοιποι μόλις δοκιμάσουν θα μας θυμηθούν!).

Έπειτα απολαύστε τον πρωινό σας καφέ στις καφετέριες του παλιού λιμανιού, βυθισμένοι για τα καλά στις αναπαυτικές πολυθρόνες. Το δειλινό μπορείτε να ανηφορίσετε για τον Προφήτη Ηλία, κοντά στους Βενιζέλους, με την πόλη και το πέλαγος στα πόδια σας. Από τις άφθονες επιλογές για κοντινές εκδρομές υπενθυμίζουμε ότι ο νομός Χανίων είναι αυτός με τα περισσότερα φαράγγια στην Ελλάδα. Εκτός λοιπόν από το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς, δοκιμάστε να διασχίσετε τα φαράγγια της Ίμβρου, της Αγίας Ειρήνης, της Αράδαινας στα Σφακιά και της Τρυπητής στη Σούγια.

Οι παραλίες
Κοντά στην πόλη, στο δρόμο για Κίσσαμο (9 χιλιόμετρα) απλώνεται η αμμουδερή, εκτεταμένη αλλά και πολυσύχναστη παραλία του Πλατανιά. Πηγαίνοντας προς Ακρωτήρι θα βρείτε τη συμπαθητική αμμουδιά Σταυρός (12 χιλιόμετρα), που τον Αύγουστο συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Ακόμη, προτείνουμε την ήσυχη ακρογιαλιά Λουτράκι (16 χιλιόμετρα) με την υπέροχη άμμο και τα τροπικά νερά. Πλάι της οργανωμένη ακρογιαλιά Μαράθι, με άφθονες επιλογές στο φαγητό και φυσικά ανάλογο κόσμο. Κατά τη γνώμη μας, οι καλύτερες κοντινές παραλίες βρίσκονται προς τον κόλπο της Σούδας, όπου ξεχωρίζουμε αυτή της Αλμυρίδας (20 χιλιόμετρα) με την ξανθή άμμο και τα συμπαθέστατα ταβερνάκια.

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Tags: ΧΑΝΙΑ