Η Μονή Σίμωνος Πέτρας

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας

Μοναχοί «κασκαντέρ»: Τα πιο συγκλονιστικά μοναστήρια

29313 Επισκέψεις στο άρθρο

Μοναστήρια που μοιάζουν να κρέμονται από το βουνό εντυπωσιάζουν και κόβουν την ανάσα και με το πώς μπορεί να φτιάχτηκαν αλλά και με τους μοναχούς που ζουν σε αυτά!

Αρσάνη: Η πιο φωτογραφημένη μονή των Μετεώρων


Η Μονή Σίμωνος Πέτρας

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας

Κοινοποίησέ το »

Είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή Μονή στα Μετέωρα. Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και ανακαινίστηκε στα μέσα του 16ου. Οι μοναχοί και επισκέπτες έως τα τέλη του 19ου αιώνα γίνονταν πραγματικοί κασκαντέρ καθώς η πρόσβαση στη Μονή γινόταν μόνο με ανεμόσκαλες. Το 1936 αντικαταστάθηκαν από δύο γέφυρες διευκολύνοντας κατά πολύ την είσοδο.

Η Ιερά Μονή Ρουσάνου (Αρσάνης)
Η Ιερά Μονή Ρουσάνου (Αρσάνης)

Μονή Σίμωνος Πέτρας: Στην άκρη του Αγίου Όρους και υψόμετρο 300 μέτρων.
Μία μονή επισκέψιμη μόνο για άνδρες η Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Αγιο Όρος. «Κρέμεται» πάνω από τη θάλασσα σε ύψος 300 μέτρων και είνα χτισμένη σε βράχο από γρανίτη. Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος η μονή ξεκίνησε να οικοδομείται στον Μεσαίωνα το 1257.

Μονή Προδρόμου στη Στεμνίτσα: Λες και κρέμεται από το φαράγγι
Επισκέψου ένα μοναστήρι που προσφέρει θέα εφάμιλλη με τα μοναστήρια των Μετεώρων. Η Μονή Προδρόμου στη Στεμνίτσα Αρκαδίας μοιάζει να κρέμεται πάνω από το φαράγγι του Λούσιου. Σκαρφαλωμένο κυριολεκτικά πάνω σε κάθετο βράχο, το μοναστήρι κόβει την ανάσα και στον πιο κοσμογυρισμένο επισκέπτη. 
Για να δεις το ιδιαίτερα εντυπωσιακό τοπίο θα πρέπει να περπατήσεις αρκετά στο μονοπάτι που διασχίζει ολόκληρο το φαράγγι του Λούσιου, αλλά τόσο η διαδρομή όσο και ο προορισμός αξίζουν και με το παραπάνω! Το μπαλκόνι της Μονής προσφέρει ανυπέρβλητη θέα στο φαράγγι, ενώ πριν ανεβείς στο τελευταίο επίπεδο ο ελληνικός καφές και τα λουκούμια που θα σερβίρουν οι καλόγεροι θα σε κάνουν να ξεχάσεις όλη την κούραση.

Η Μονή Τιμίου ΠροδρόμουΗ Μονή Τιμίου Προδρόμου

Μεγάλο Σπήλαιο: Ιερά Μονή της Θεοτόκου
Δίπλα σχεδόν από τα Καλάβρυτα η Ιερά Μονή της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου «κρέμεται» πάνω από την κοιλάδα του Βουραϊκού σε υψόμετρο 900 μέτρων  στη σπηλιά της ρίζας ενός τεράστιου βράχου.

Ιερά Μονή της Θεοτόκου Μεγάλου Σπηλαίου
Ιερά Μονή της Θεοτόκου Μεγάλου Σπηλαίου


Μονή Κηπίνας: Το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι της Ηπείρου
Η μονή Κηπίνας βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες και είναι κτισμένη σε μία βραχώδη απότομη πλαγιά, που υψώνεται πάνω από τον ποταμό Καλαρρυτιώτικο. Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται από ένα μικρό μονοπάτι, λαξευμένο στο βράχο και συνεχίζει με ξύλινη γέφυρα, που οδηγεί στα προσκτίσματα της μονής. Μέσα στη μονή μια μυστική πόρτα οδηγεί σε κρύπτη, μια μεγάλη σπηλιά, μήκους 240 μέτρων, η οποία την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της εθνικής αντίστασης αποτέλεσε κρησφύγετο των υπόδουλων Ελλήνων και των αντιστασιακών. Όταν αυτή σηκώνεται δημιουργεί κενό 4 μέτρων στο γκρεμό, προφυλάσσοντας το μοναστήρι.

Η Μονή Κηπίνας στα ΤζουμέρκαΗ Μονή Κηπίνας στα Τζουμέρκα