Μπιτ Παζάρ και ουζάκι ρετρό

2612 Επισκέψεις στο άρθρο

Το Μπιτ Παζάρ με τα μικρά ουζερί, τα κρυφά ιδιαίτερα μπαρ αλλά και με το παζάρι ποικίλων διαθέσεων τα Σάββατα δίνει κίνητρα για μια βόλτα ρετρό δυτικά της πλατείας της Αρχαίας αγοράς.

 
Μπιτ Παζάρ σημαίνει «Αγορά της ψείρας», όνομα που προήλθε από τα παλιά ρούχα που πωλούνταν στα καταστήματα, επειδή τα περισσότερα ήταν γεμάτα ψείρες.

Η ιστορία του Μπιτ Παζάρ ξεκινάει το 1928 όταν και ανοικοδομήθηκε ως συγκρότημα στα δυτικά της Πλατείας της Αρχαίας Αγοράς.

Το Μπιτ Παζάρ παραχωρήθηκε στους πρόσφυγες από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Προσφύγων Θεσσαλονίκης και εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Βενιζέλο. Στο συγκρότημα χτίστηκαν διώροφα κτίρια που οι επάνω τους όροφοι ήταν κατοικίες και τα ισόγειά τους εμπορικά μαγαζιά. Κάπως έτσι αρχίζει να δημιουργείται ένα νέο πρόσωπο της πόλης με κίνηση, ζωή, αγορές.

Εννιά δεκαετίες τώρα στην περιοχή, συγκεκριμένα στην οδό Τοσίτσα, λειτουργεί η μοναδική αγορά σταθερών παλαιοπωλείων στη πόλη. Στο κέντρο της υπάρχει μια περίκλειστη πλατεία με έξι στοές και απολήξεις στις οδούς Τοσίτσα και Oλύμπου.

Στο σαββατιάτικο παζάρι, οι μικροπωλητές απλώνουν τις πραμάτειες τους σε σεντόνια κατάχαμα, πάγκους ή καφάσια. Επάνω τους συναντάς από ρολόγια και νομίσματα μέχρι σουγιάδες και πλαστικά νεροπίστολα. Βιβλία που δεν πίστευες ότι υπάρχουν, τίτλοι άλλων εποχών, βινύλια και κασέτες από δεκαετίες που οι νεότεροι δεν έζησαν και οι παλαιότεροι δεν μπορούν να ξεχάσουν. Μικροέπιπλα και αντικείμενα θυμίζουν βγαλμένα από αρχοντικά του μεσοπολέμου. Κόσμος χάνεται για ώρα στα παλαιοπωλεία αλλά, στο τέλος, η αγορά των παλαιοπωλείων συντηρείται από τους σταθερούς ανά τα χρόνια λάτρεις του είδους.

Το Μπιτ Παζάρ τα τελευταία χρόνια αποτελεί αρκετά δημοφιλή προορισμό κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες εξαιτίας των πραγματικά φθηνών τιμών σε πολλά ουζερί και μπαρ του. Καθώς στην ευρύτερη περιοχή, ζουν φοιτητές που έφεραν την ενέργειά τους και η ενέργειά τους ανάγκασε την οδό να αποκτήσει επιχειρήσεις εναλλακτικές και διαφορετικές από εκείνες που μέχρι πρότινος συναντούσες στην πόλη. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν τα όρια του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, πάνω από την Εγνατία να αποκτήσουν το δικό τους μοναδικό «groove» και η περιοχή να περπατηθεί και να μαγνητίσει πολύ περισσότερο κόσμο από πριν.
 
Εσείς έχετε περάσει από το Μπιτ Παζάρ στη Θεσσαλονίκη;