Νιώσε θεός: Οι πιο cool ελληνικές βουτιές

4081 Επισκέψεις στο άρθρο

Κάνε τις πιο cool βουτιές σε φυσικές πισίνες στο Μικρό Πάπιγκο, επισκέψου το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου και ζήσε στιγμές περιπέτειας σε ένα από τα πιο καθαρά και κρύα ποτάμια της Ευρώπης.

 
Cool βουτιές σε φυσικές πισίνες στο Μικρό Πάπιγκο
Πήγαινε στο Μικρό Πάπιγκο και απόλαυσε τις πιο cool και διαφορετικές βουτιές της ζωής σου. Οι φυσικές πισίνες που σχηματίζουν οι «Κολυμπήθρες», σκαλωτές βράχυνες δεξαμενές. Η καταπληκτική αυτή τοποθεσία βρίσκεται στο ρυάκι «Ποτίστρες» ένα χιλιόμετρο πριν το Μικρό Πάπιγκο. Σε ύψος 800 μέτρων συναντάμε το διάσημο χωριό Μικρό Πάπιγκο με τους παραδοσιακούς ξενώνες. Τα οχήματα δεν επιτρέπονται στον σφιχτοδομημένο οικιστικό πυρήνα του πέτρινου χωριού, στην είσοδο του οποίου όπου δεσπόζει ο επιβλητικός ναός των Ταξιαρχών. Μέσα στον οικισμό, τα καλντερίμια έχουν πολύ ενδιαφέρον καθώς διατηρούν την αρχική τους ομορφιά, όμως το βλέμμα κεντρίζουν οι περίφημοι βράχινοι Πύργοι που κυριολεκτικά κρέμονται πάνω από τις καμινάδες.
 
Απέραντη θέα στο φαράγγι του Βίκου και την οροσειρά της Τύμφης από το Βραδέτο
Πηγαίνοντας από το Καπέσοβο προς το Τσεπέλοβο θα δείτε αριστερά τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στο απόμερο χωριό Βραδέτο (9 χλμ.). Καθώς βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 1.350, θεωρείται το «ψηλότερο» χωριό του Ζαγοριού. Μέχρι το 1973 μοναδική δίοδος επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν η περίφημη Σκάλα Βραδέτου που αναρριχάται στην κόψη του γκρεμού και σύμφωνα με τους ντόπιους έχει μήκος 6 χλμ., ενώ διαθέτει 1605 καλντεριμωτά σκαλοπάτια (αναβαθμούς). Σήμερα η Σκάλα Βραδέτου είναι δημοφιλής στους επισκέπτες καθώς εκεί πραγματοποιείται μια από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές στα Ζαγοροχώρια. Συνολικά από το Καπέσοβο (έναρξη διαδρομής) έως το Βραδέτο είναι 90 λεπτά γερής ανάβασης.
 
Γλέντι στο τριήμερο πανηγύρι του Βραδέτου για τα γενέθλια της Παναγίας
Διανυκτέρευσε στο πανέμορφο Βραδέτο και διασκέδασε στο τριήμερο πανηγύρι του χωριού για τα γενέθλια της Παναγίας που είναι πασίγνωστο σε όλο το νομό Ιωαννίνων και το επιλέγουν επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να περάσουν στιγμές μοναδικής ηπειρώτικης διασκέδασης με τους ντόπιους να προσφέρουν απλόχερα τη φιλοξενία τους στους επισκέπτες.
 
Βοϊδομάτης: Rafting σε ένα από τα καθαρότερα ευρωπαϊκά ποτάμια
Ο Βοϊδομάτης πηγάζει μέσα στο φαράγγι του Βίκου. Είναι το μεγαλύτερο ποτάμι του Ζαγοριού και παραπόταμος του Αώου με νερά βαθιά, διαυγή και εξαιρετικά κρύα (ένα από τα πιο κρύα και καθαρά ποτάμια της Ευρώπης) που αποτελούν ιδανικό βιότοπο για την άγρια πέστροφα. Φτάσε εύκολα στην κοίτη του από το γεφύρι της Αρίστης, από μονοπάτι 30 λεπτών διασχίζοντας θαλερό πλατανόδασος, αλλά και τη μονή Σπηλιώτισσας που φωλιάζει σε βράχο πάνω από την κοίτη ποταμού. Πιο δύσκολη είναι η πορεία από το χωριό Βίκος προς τις πηγές του Βοϊδομάτη, σε πλακοστρωμένο μονοπάτι που έχει όμως άφθονα σκαλιά και είναι πολύ απότομο.