Ο γαμπρός, η νύφη και ο αρκουδιάρης

Διαβάστηκε από 4675 αναγνώστες

Στα φετινά Θεοφάνεια ζήστε κάτι αλλιώτικο και παραδοσιακό.

 
Θεοφάνεια Κυριακή σημαίνει καλή ευκαιρία για εκδρομή και για νέες ανακαλύψεις.

Ρουγκάτσια: Ο γαμπρός, η νύφη και ο αρκουδιάρης
Όχι δεν πρόκειται για γάμο αλλά για ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια στη Θεσσαλία. Ο λόγος για τα Ρουγκάτσια. Παρέες από μεταμφιεσμένους άνδρες βολτάρουν στην περιοχή, επισκέπτονται τα σπίτια και παίρνουν τα κεράσματα των νοικοκύρηδων. Ένας γαμπρός, ένας άντρας ντυμένος νύφη, κάποιος ντυμένος «παπάς», ένας «παππούς», ένας «γιατρός» και οι «αρκουδιάρηδες» αποτελούν την ιδιότυπη παρέα σκορπώντας χαρά και γέλιο με τα τραγούδια και τα πειράγματά τους.Η «περιφρούρηση» της νύφης και τα κουδούνια
Γύρω από το γαμπρό και τη νύφη υπάρχουν πάντα οι αράπηδες. Νέοι με ρούχα περασμένων εποχών, που τα φοράνε ανάποδα ζώνονται με κουδούνια και αναλαμβάνουν να προστατέψουν το ζευγάρι και κυρίως τη νύφη από όποιον θελήσει να την πειράξει. Την παρέα συμπληρώνει ο Ρουγκατσιάρης με ένα γαϊδουράκι ή μουλάρι ο οποίος μαζεύει όσα φαγώσιμα προσφέρονται.Κλείνει το Δωδεκαήμερο και «ξυπνά το στάρι»
Τα Ρουγκάτσια έχουν τις ρίζες τους σε κατά πολύ προηγούμενα χρόνια. Με την τέλεσή τους επισφραγίζεται το κλείσιμο του εορταστικού Δωδεκαημέρου, από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Θεοφάνεια. Μέσα από τις μεταμφιέσεις γίνεται και μια «προσευχή» στις προγονικές ψυχές για να βοηθήσουν σε μια καλή καλλιεργητική περίοδο. Την ίδια ώρα η φασαρία από τα κουδούνια στοχεύει να «αφυπνίσει» το σιτάρι που βρίσκεται στη γη για να βλαστήσει.Για καφέ στα αλπικά περτουλιώτικα λιβάδια
Αξιοποίησε την ευκαιρία και την εκδρομή στη Θεσσαλία και δες μοναδική αλπική ομορφιά στα περίφημα περτουλιώτικα λιβάδια. Ολόγυρα οι κορφές του Κόζιακα με τα 1.901 μέτρα ύψος θαρρείς και είναι δίπλα σου, έτσι να απλώσεις το χέρι σου θα τις αγγίξεις. Το τοπίο τριγύρω καθαρά αλπικό. Καταπράσινα λιβάδια, αγελάδες που βόσκουν αμέριμνα, πυκνά ελατοδάση ντύνουν τις απότομες πλαγιές, άγριες ανεμοδαρμένες κορφές τρυπούν τον ουρανό. Εδώ βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του μικρού χιονοδρομικού κέντρου και μερικά ταβερνάκια.

 

που να μεινετε - ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΕΛΑΤΗ - ΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙ

  • Κουλτούρα και αισθητική στη διαμονή

    Ψηλά στις δυτικές πλαγιές της οροσειράς του Κόζιακα, στο Νεραϊδοχώρι, κοντά σε ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα το μικρό ιδιαίτερο ξενοδοχείο Βετερνίκ 1959 παρέχει όλες τις ανέσεις στα διαμερίσματα του. Ένα ιδιαίτερο κατάλυμα για όσους θέλουν να αποδράσουν από τη καθημερινότητα.
     6944420645, 6932320006, 2434091060 Περισσότερα

τι να κανετε - ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΕΛΑΤΗ - ΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙ

  • Μεράκι και φαντασία στο πιάτο σου

    Η ταβέρνα Κληματαριά στα Τρίκαλα προσφέρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και μεζέδες, έχοντας πιστούς πελάτες από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της. Οι γεύσεις διαδέχονται η μια την άλλη με προσεγμένα πιάτα στα οποία τα φρέσκα βιολογικά κρέατα έχουνε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
     2431101576 Περισσότερα