Οδός Παπαμάρκου σήμερα στη Θεσσαλονίκη

3995 Επισκέψεις στο άρθρο

Η οδός Παπαμάρκου στη Θεσσαλονίκη, ο μικρός δρόμος στην καρδιά της Αθωνος, μετά από μια περίοδο ερήμωσης φαίνεται πως αποκτά για άλλη μια φορά νέο δημιουργικό χαρακτήρα.

 
Η χάραξη της οδού Παπαμάρκου με τα μικρομάγαζα που διατηρούνται μέχρι σήμερα έγινε το 1923 και ήταν στα σχέδια του Επράρ για να δημιουργηθεί κεντρική αγορά. Κάθε είδους έμπορες γέμιζαν τους δρόμους της, στα ξυλάδικα και τα μπακάλικα κάθε λογής, με ψάθες και πλεκτά πανέρια, μπαχαρικά και βότανα. Σε πολλές περιπτώσεις στον πάνω όροφο των κτιρίων βρίσκονταν τα σπίτια των καταστηματαρχών ή βιοτεχνών. Επάνω έμενε η οικογένεια και κάτω λειτουργούσε η επιχείρηση.

Παλαιότερα γνωστή με το όνομα Μπαζάρ, η περιοχή είχε ιδιαίτερη σημασία για την πόλη και τα τεκταινόμενα στην Θεσσαλονίκη. Στα μετέπειτα χρόνια, η οδός Παπαμάρκου πήρε άλλη χρήση, καθώς εκτός από τα πάντα παρόντα της ξυλάδικα, την γέμιζαν περισσότερο καταστήματα εστίασης, με καφέ και μπαρ να ανοίγουν και να κλείνουν κατά μήκος της.

Τα τελευταία λίγα χρόνια όμως, μια νέα πτυχή της οδού ξεπροβάλλει, καθώς ομάδες δημιουργικού χαρακτήρα την επιλέγουν όλο και πιο πολύ σαν έδρα τους. Η οδός φαίνεται πια να αποκτά μια χρήση πέρα από αυτήν των χώρων εστίασης και των μικροκαταστημάτων στα οποία την είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, με εναλλακτικά πρόσωπα να της δίνουν νέα πνοή.

Ομάδες καλλιτεχνών, αρχιτέκτονες, γραφίστες εγκαταστάθηκαν πια στην Παπαμάρκου, συσπειρώνοντας όλες τις δημιουργικές ομάδες κατά μήκος της, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει μία ακόμη "ζώνη" ενδιαφέροντος και πολιτιστικών δράσεων με πηγαίο περιεχόμενο.