Οι «Μπούλες» επανέρχονται!

3215 Επισκέψεις στο άρθρο

O Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας όπως κάθε χρόνο, πρόκειται να διοργανώσει τις εκδηλώσεις της αποκριάς κατά το διάστημα από 16 έως 27 Φεβρουαρίου 2017.

Κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Νάουσα, που έχουν ως επίκεντρο το δρώμενο της Μπούλας, διαφοροποιούνται από άλλες πόλεις που διοργανώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μοναδικότητα αυτού του εθίμου που λαμβάνει χώρα μόνο κατά τη διάρκεια της αποκριάς στη Νάουσα προβάλλοντας έτσι την παράδοση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των ανθρώπων που το υποστηρίζουν, το διαφυλάττουν και το διαιωνίζουν μέσα από την πιστή τήρηση του εθιμικού, καθώς και τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας «ΚΟΥΛΟΥΜΑ» σε όλο το Δήμο που αποτελούν κορυφαίο πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός.

Επίσης οι πολιτιστικοί σύλλογοι που συμμετέχουν, συμβάλλουν στην ανάδειξη και στην προστασία της λαϊκής παράδοσης και αναδεικνύουν την κοινωνική διάσταση της ζωής των κατοίκων, των ηθών και των εθίμων τους.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ  «ΑΠΟΚΡΙΑ 2017»

-          Η Τσικνοπέμπτη ξεκινάει με τσίκνισμα στη διασταύρωση με προσκεκλημένους όλους τους δημότες και τους επισκέπτες του Δήμου μας, με λαϊκό γλέντι  και προσφορά τσικνισμάτων και κρασιού.

-          Το βράδυ στην κεντρική πλατεία θα βραβευθεί ο φετινός «ΝΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ»  μαθητής-τρια του ευρύτερου Δήμου μας για το καλλιτεχνικό του δημιούργημα.

-          Η Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας , θα μας κάνει την έναρξη με χαρούμενους ρυθμούς.

-          Θα ακολουθήσει  flash mop έκπληξη με τον DJ από το Δημοτικό Κατάστημα «VOLTA» πρώην ΚΙΟΣΚΙ, Στέφανο Μελιδάκο.

-          Μετά τα πυροτεχνήματα τη σκυτάλη της διασκέδασης αναλαμβάνουν οι «ΚΟΖΑ ΜΟΣΤΡΑ»

-          Την 1η Κυριακή της Αποκριάς (19/2/2017)  ξεκινάει η μοναδικότητα του τοπικού μας εθίμου με τις καθιερωμένες άδειες από το Δημαρχείο και το συγκεκριμένο τυπικό δρομολόγιο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται  στην συνδιοργάνωση με τους Φίλους Καρναβαλιού Νάουσας  της εκδήλωσης «ΚΕΡΝΑΜΕ ΝΑΟΥΣΑ»  στη οδό Ζαφειράκη, με προσφορά-κέρασμα τοπικών εδεσμάτων , κρασιού, τσίπουρου, με πολύ κέφι και χορό  από τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου μας.

-          Η Δευτέρα 20/2/2017 ξεκινάει με την εικαστική παρέμβαση στους τοίχους του 1ου Δημοτικού Σχολείου από την ομάδα LOBART.

-          Τετάρτη μεσημέρι παιδικό μασκέ πάρτι για τα παιδιά όλου του Δήμου μας στο Δημοτικό Κατάστημα «VOLTA» πρώην ΚΙΟΣΚΙ

-          16/2/2017 και 23/2/2017 Εκπόνηση εκπαιδευτικού  προγράμματος  από το Λαογραφικό –Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης για μαθητές 1ης και 2ης τάξης Γυμνασίου , με θέμα «Καρναβαλικές μεταμορφώσεις-Κατασκευάζοντας έναν πρόσωπο», από την κ. Αμοιρίδου Βάλια και τον κ. Αδαμίδη Γιώργο.

-          Σάββατο 18/2/2017 συνδιοργάνωση  με τη Εύξεινο Λέσχη Νάουσας  της μουσικοχορευτικής παράστασης «ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ- Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ»

-          Σάββατο 25/2/2017 Συνδιοργάνωση των Επαγγελματιών της πόλης για την εκδήλωση «ΜΙΑ ΠΟΛΗ –ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ»

-          Κυριακή 26/2/2017  η μοναδικότητα του τοπικού μας εθίμου με τις καθιερωμένες άδειες από το Δημαρχείο και το συγκεκριμένο τυπικό δρομολόγιο και με αποκορύφωμα το βγάλσιμο του « Πρόσωπου» στα Αλώνια

Συνδιοργάνωση με την Δημοτική Κοινότητα Νάουσας και τις Τοπικές Κοινότητες , Αγγελοχωρίου, Επισκοπής και Στενημάχου ,του  παραδοσιακού εθίμου   «ΚΟΥΛΟΥΜΑ», με προσφορά φασολάδας, λαγάνας και νηστίσιμων εδεσμάτων.