Οι δρόμοι του κρασιού!

2914 Επισκέψεις στο άρθρο

Η εύφορη Μακεδονική γη δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις για την καλλιέργεια αμπελιών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στη Δράμα παράγονται τα καλύτερα κρασιά της χώρας και μάλιστα, σε πολλές και ευχάριστες ποικιλίες.

 

Παράλληλα, αρκετά από αυτά εξάγονται σε τρίτες χώρες, πράγμα που δείχνει την ποιότητα των συγκεκριμένων κρασιών. Εντυπωσιακά αρωματικά κρασιά δημιούργησαν πολύ γρήγορα φανατικό κοινό σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μονοπωλώντας σε πολλές περιπτώσεις τις προτιμήσεις του οινόφιλου κοινού.  Για το λόγο αυτό, η Δράμα αποτελεί τμήμα της Διαδρομής του Κρασιού του Διονύσου, μιας από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. 

Ήδη λειτουργούν στη Δράμα  υποδειγματικές οινοποιητικές μονάδες που βασίζουν την παραγωγή τους σε ιδιόκτητους αμπελώνες, στους οποίους καλλιεργούνται εξαιρετικές ποικιλίες κρασοστάφυλων. Πιο κάτω παρατίθενται μερικά από τα γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής, τα οποία είναι πρόθυμα να δεχθούν το κοινό και να το ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις τους:

 

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ιδρύθηκε στην Δράμα το 1992. Η γκάμα των προϊόντων της εταιρείας περιλαμβάνει σήμερα μεγάλη ποικιλία κρασιών Amethystos, Chateau Julia, Domaine CostaLazaridi, Oenotria Land), αρκετά αποστάγματα από σταφύλι και παλαιωμένα ξίδια (Βαλσαμικά). Το Κτήμα διαθέτει 2000 ιδιόκτητα στρέμματα με Ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, οινοποιείο 15.000 τετραγωνικών μέτρων, με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και συνεργασίες με κορυφαίους συμβούλους όπως ο Ιπτάμενος Οινολόγος» Michel Roland. Ξεκινώντας από τη Γερμανία εξάγουμε σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Κίνα την Αυστραλία , τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Δανία, τη Σουηδία και πολλές άλλες χώρες.

 

Nico Lazaridi (Αγορά)

Το 1987, o Νίκος Λαζαρίδης δημιουργεί στη Δράμα, την πρώτη οργανωμένη οινοπαραγωγική μονάδα της περιοχής. Η αμπελοοινική παράδοση του τόπου αναβιώνεικαι τα κρασιά με την ετικέτα CHÂTEAU NICO LAZARIDΙ κερδίζουν αμέσως, την εκτίμηση των οινόφιλων, εντός και εκτός Ελλάδας.

Το οινοποιείο CHÂTEAU NICO LAZARIDI εδρεύει στην Τοπική Κοινότητα Αγοράς του Νομού Δράμας και οι αμπελώνες μας εκτείνονται στα αγροκτήματα Αγοράς, Πηγαδίων και Αδριανής, καταλαμβάνοντας έκταση 800 στρεμμάτων. Τα αμπέλια προστατεύονται από τα γύρω βουνά και το περιβάλλον προσφέρει ιδανική φιλοξενία στις ποικιλίες Sauvignon Blanc, Semillon, Ugni Blanc, Chardonnay, Grenache Rouge, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah και Sangiovese .

Τα κύρια προϊόντα που παράγει είναι το Château Nico Lazaridi Λευκός και Ερυθρός Οίνος, το Rosè Nico Lazaridi, το Μαγικό Βουνό Λευκό και Ερυθρό, Το Perpetuus Λευκός & Ερυθρός Οίνος, τα φυσικά γλυκά κρασιά Moushk και Μελισσουργός, τα μονοποικιλιακά Merlot και Trebbiano Όψιμος Τρύγος και το λευκό ημιαφρώδες Solitaire.

 

Κτήμα Μανωλεσάκη (Ανδριανή)

Οι κοσμοπολίτικες ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah βρίσκουν εύφορο έδαφος στο ημιορεινό χωρίο ΑΔΡΙΑΝΗ του Νομού Δράμας, που η ιστορία του έχει καταγράψει πλούσια δρωμένα και παράδοση στο χώρο του κρασιού. Ο Γιώργος Μανωλεσάκης που η ψυχή του μαγεύεται από τη γεύση του αυθεντικού κρασιού αρχίζει να δημιουργεί τον αμπελώνα του.

Οι ελληνικές ποικιλίες Μαλαγουζία, Ασύρτικο, Αλεξανδρείας και  Αγιωργίτικο έρχονται στην πορεία να συντροφεύσουν τις γαλλικές και το ταξίδι στο χρόνο με άρωμα κρασιού να γίνεται πιο μαγευτικό. Όλη η φιλοσοφία, η κουλτούρα, η αγάπη και η εμπειρία οινοποίησης που αποκτά τον ωθούν το 1998 να ιδρύσει την οινοποιητική εταιρία ΚΤΗΜΑ ΜΑΝΩΛΕΣΑΚΗ.

 

Κτήμα Τέχνη Οίνου (Μικροχώρι)

Πίσω από το Κτήμα Τέχνη Οίνου βρίσκονται οι Γιάννης Παπαδόπουλος πολιτικός μηχανικός και  Γιάννης Καλαϊτζίδης αρχιτέκτονας μηχανικός , πετυχημένοι επαγγελματίες και οι δύο.
Το ξεκίνημα γίνεται το 1993 όταν ο Γ. Παπαδόπουλος επενδύει το μεράκι του σε έναν μικρό οικογενειακό αμπελώνα στο Μικροχώρι  Δράμας και ταυτόχρονα στεγάζει το όνειρό του σε ένα χώρο λιτό και αρχίζει την οινοποίηση για χόμπι και προσωπική ικανοποίηση . Δύο χρόνια αργότερα , το 1995 , περνάει το κατώφλι του οινοποιείου και ο Γ. Καλαιτζίδης .

Η δημιουργία του κτήματος Τέχνη Οίνου είναι πλέον γεγονός και συνοδεύεται από την κυκλοφορία των πρώτων τους κρασιών, τη σειρά του λευκού, ροζέ και ερυθρού «Τέχνη Αλυπίας» που πολύ γρήγορα κατέλαβαν τη θέση τους στην αγορά των νέων ποιοτικών ελληνικών κρασιών.

 

Κτήμα Παυλίδη (Κοκκινόγεια)

Το κτήμα Παυλίδη βρίσκεται στην περιοχή των Κοκκινογείων της Δράμας, σε μία στενή κοιλάδα που περιστοιχίζεται αμφιθεατρικά από τρία μεγάλα όρη (Φαλακρό, Μενοίκιο, Παγγαίο) αφήνοντας μεταξύ τους δίοδο προς το Αιγαίο πέλαγος. Αυτή η γεωγραφική διαμόρφωση, προσδίδει στους αμπελώνες μας ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα, με δροσερούς ανέμους κατά τη διάρκεια της νύκτας. Έτσι, παρατείνεται η περίοδος ωρίμανσης, δίνοντας στα σταφύλια τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ σακχάρων και οξύτητας, συγκεντρώνοντας παράλληλα υψηλά αρωματικά και φαινολικά χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα το κτήμα Παυλίδη έχει να παρουσιάσει την οικογένεια του ΤΗΕΜΑ, με το λευκό να γεννιέται από τη σύζευξη του Ασύρτικου με το Sauvignon Blanc, το ερυθρό αποτέλεσμα της συνύπαρξης του Αγιωργήτικου με το Syrah και το ροζέ παραγόμενο από σταφύλια της ισπανικής ποικιλίας Tempranillo. Επίσης, υπάρχουν τα μονοποικιλιακά EMPHASIS Ασύρτικο, Chardonnay, Tempranillo και Syrah.

 

Κτήμα Μιχαηλίδη

Για δεκαετίες η αγάπη της οικογένειας Μιχαηλίδη για την άμπελο και η ερασιτεχνική της ενασχόληση με την οινοποίηση είχε ως αποτέλεσμα να εμφυσήσει το μεράκι της αμπελοκαλλιέργειας και στην επόμενη γενιά με αποτέλεσμα το 2004 ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο χώρο των εμφιαλωμένων οίνων, ξεκινώντας να υλοποιεί την επένδυση ενός σχεδίου για τη δημιουργία πρότυπων οινοποιητικών εγκαταστάσεων. Το σύγχρονο οινοποιείο που κατασκευάστηκε μέσα στο κτήμα βρίσκεται στον Αγιο Αθανάσιο Δράμας.

Τα 90 στρέμματα του ιδιόκτητου αμπελώνα είναι ενταγμένα στηνΟλοκληρωμένη Διαχείριση Αμπελώνων (Οικολογική Καλλιέργεια) και έχουν καλυφθεί από τις πλέον κοσμοπολίτικες ποικιλίες (Ασύρτικο, Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah και Merlot) έχουν αγοραστεί από γαλλικά και ελληνικά φυτώρια και έχουν αναπτυχθεί με προσοχή ώστε να δώσουν τον καρπό τους μετά από 3 περίπου χρόνια.

 

Tags: ΔΡΑΜΑ
 

που να μεινετε - ΔΡΑΜΑ

  • Χαλάρωση που «πιάνει παράδεισο»!

    Αν βρεθείς για κάποιο λόγο στη Δράμα και αναζητάς ένα τελείως ξεχωριστό κατάλυμα ή αν θελήσεις να συμπληρώσεις τη χιονοδρομική σου αναψυχή στις πίστες του Φαλακρού με την εμπειρία μιας απολαυστικής φιλοξενίας, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθεις στον Βώλακα και να μείνεις στο Μαρήλια  .
     2523023350, 6945155425 Περισσότερα