Old time Cla-chic στον Αγιο Αθανάσιο

3118 Επισκέψεις στο άρθρο

Δεν έχετε πάντα την ευκαιρία να ταξιδέψετε στο χρόνο μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα. Τότε πιθανότατα Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και κτιστάδες έχτισαν τον Παλιό Αγιο Αθανάσιο που αποτελούσε το ανατολικό σύνορο της ζώνης υπό τον έλεγχο του Αλί Πασά των Ιωαννίνων.

 
Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε την απόλυτα νέα ταξιδιωτική τάση και να πατήσετε χώμα σε υψόμετρο μέχρι 1.240 μέτρα. Όλο και κάτι θα έχει πάρει το αυτί σας για την “Πιπερίτσα”, την διάσημη κορυφή. Και, άρα, σωστά δεν βλέπετε την ώρα για σκι στο χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν. Το cla-chic χειμερινό τουριστικό θέρετρο του βορρά σας περιμένει για μια βουτιά στα χιόνια.

Για την ιστορία, ο Παλιός Αγιος Αθανάσιος ονομαζόταν Tσέγανη. Ο παραδοσιακός οικισμός μακεδονίτικου χρώματος, που απέχει 30 χιλιόμετρα από την Έδεσσα, είναι ο παράδεισος των σπορ. Τα οργανωμένα sports που θα σας φέρουν σε καλύτερη επαφή με την φύση και τους ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή είναι το σκι, το trekking, οι περιηγήσεις και η ιππασία, όταν, βέβαια, το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, ο Παλιός Αγιος Αθανάσιος βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Bόρας ή Καϊμάκτσαλαν. 15 μόλις χιλιόμετρα το χωρίζουν από τις πίστες του χιονιού.
Εσείς που είστε λάτρεις των χειμερινών εξορμήσεων, δεν θα θέλετε να κατεβείτε. Και δικαίως, καθώς το εν λόγω χιονοδρομικό διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και πίστες μεγάλου πλάτους με ήπιες κλίσεις, κατάλληλες για άπειρους αλλά κι έμπειρους χιονοδρόμους καθώς και πίστα για airboard trails ( φουσκωτές σανίδες ειδικές για κίνηση στο χιόνι). Οι εγκαταστάσεις ξεκινούν από τα 2.050μ. για να κλέψουν τις καρδιές σας και να φορτώσετε αδρεναλίνη. Ξαποστάστε στο κεντρικό καταφύγιο, δείτε τις σχολές σκι και snowboard, αν χρειάζεστε συμβουλές, και βρείτε άνετα πάρκινγκ. Μετά τις πίστες αρχαρίων και τα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, οι δεινοί σκιέρ θα φτάσετε στα 2.480 μ. και στο σταθμό άφιξης του αναβατήρα Κρέμαση, τον υψηλότερο της Ελλάδας.

Μετά την έντονη ημέρα σας, θα χαλαρώσετε στον σημερινό παραδοσιακό οικισμό του Αγιου Αθανάσιου, θα θαυμάσετε τα πετρόχτιστα κτίρια, δείγματα της παραδοσιακής Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής. Όλα εναρμονισμένα, δένουν απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής για να κάνετε μια παύση από τα σύγχρονα αστικά τοπία των μεγαλουπόλεων. Ενώ στις πόλεις υπάρχει πολλή πληροφορία, στα βουνά το βλέμμα ανοίγει για να μπορείτε να σκέφτεστε με τις ώρες χωρίς να σας διακόψει κανείς! Στη συνέχεια της ημέρας σας, τα πλίνθινα δρομάκια του χωριού σας οδηγούν σε άλλες εποχές. Σημαντικό επίσης αξιοθέατο είναι η εκκλησία της Aναλήψεως που κτίστηκε στα 1700.

Θα «ζεσταθείτε» από την παραδοσιακή φιλοξενία ώστε να τιμήσετε την τοπική γαστρονομία με τις ξεχωριστές τοπικές γεύσεις της Μακεδονίας με γενναιοδωρία και όρεξη. Τι θα λέγατε για ένα γιαουρτλού, μια χορτόπιτα, μια μερίδα λαχανοσαρμάδες και κυρίως χοιρινό στη γάστρα με αρωματικά χόρτα ή αρνάκι; Πρασοτηγανιά με λουκάνικο και χοιρινό αλλά και αγριογούρουνο με δαμάσκηνα είναι από τις πιο νόστιμες επιλογές επίσης. Κάπως έτσι γίνεται πάντα, στη βόρεια Ελλάδα, σε αυτόν τον όμορφο τόπο με τα θετικά vibes τοy Καϊμακτσαλάν, η όρεξη και η διάθεση να περνούν από το στομάχι.