Αφήστε πίσω το μποτιλιάρισμα της Αράχοβας και τον συνωστισμό στα πάρκινγκ των χιονοδρομικών κέντρων και αναζητήστε τον αυθεντικό Παρνασσό της αμόλυντης φύσης, των χιονισμένων δασών, των μοναχικών παγωμένων τοπίων. Το μεγάλο βουνό της Ρούμελης καθώς στρογγυλοκάθεται ανάμεσα στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας προσφέρει μέσα σε 2 ώρες εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα, αλλά και από αρκετές μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας. Δεν χρειάζεται να έχετε κάνει κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο ή σε ξενώνα. Ξεκινήστε νωρίς το πρωί και χωρίς να το καταλάβετε θα βρεθείτε να παίζετε χιονοπόλεμο και να στήνετε χιονάνθρωπους στο αφράτο χιόνι.
Αγόριανη αγκαλιά με τα έλατα: Η Αγόριανη, το κεφαλοχώρι του Παρνασσού (υψομ. 900) είναι κτισμένο σε τοποθεσία που φημίζεται για τα πυκνόφυτα ελατοδάση της και τα πλούσια τρεχούμενα νερά της. Ο οικισμός βρίσκεται σκαρφαλωμένος στις βόρειες υπώρειες του βουνού και απέχει από την Αθήνα 195 χιλιόμετρα, 68 χλμ. από τη Λαμία, 145 χλμ. από τη Χαλκίδα και μόλις 55 από τη Λιβαδειά. Εύκολα από εδώ θ` ανηφορήσετε οδηγώντας μέσα σ` ένα πανέμορφο ελατόδασος για τα Λιβάδια. Μόνο που το πρωί, ακόμη κι αν δεν έχει χιονίσει, χρειάζεται προσοχή στον παγετό που σίγουρα θα βρείτε στο οδόστρωμα, τούτη την εποχή. Η διαδρομή αυτή σε αντίθεση με εκείνη που οδηγεί από την Αράχοβα προς τα Λιβάδια, παρουσιάζει ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, σαφώς λιγότερη κίνηση. Σε πολλά σημεία της διαδρομής θα έχετε την ευκαιρία να σταματήσετε και να απολαύσετε το μοναδικό τοπίο. Συνολικά να υπολογίζετε ότι δεν θα χρειαστεί να διανύσετε περισσότερα από 11 χιλιόμετρα ως το Λιβάδι και 25 ως την Αράχοβα.
Πολύδροσος ήσυχες καταστάσεις: Μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από την Αγόριανη και 48 από τη Λαμία βρίσκεται το κεφαλοχώρι Πολύδροσος, γνωστό και με την παλαιότερη ονομασία του Κάτω Σουβάλα. Η Πολύδροσος βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο (400 μέτρα) και δεν την πιάνει τόσο εύκολα το χιόνι. Διαθέτει καλούς ξενώνες και εξαιρετικές ταβέρνες γι` αυτό και αρκετοί χιονοδρόμοι την προτιμούν για διαμονή και φαγητό. Εύκολα από την Πολύδροσο θα πάτε στην `Aνω Πολύδροσο ή `Aνω Σουβάλα (6,5 χλμ.) που βρίσκεται σε ύψος 850 και μέχρι το 1870 ήταν ένα ζωντανό ορεινό χωριό κτηνοτρόφων. Από τη διασταύρωση για `Aνω Πολύδροσο ο δρόμος με έντονα ανηφορικές διαθέσεις, θα σας ανεβάσει σε ακόμη μεγαλύτερα υψόμετρα. Καθώς θα οδηγείτε προς το χιονοδρομικό κέντρο της Φτερόλακκας, σύντομα θα βρεθείτε σε τόπους όπου το βασίλειο του χιονιού απλώνει τη λευκή του επικράτεια.
Βάργιανη, ξεχασμένο χωριό: Οδηγώντας στον εθνικό δρόμο που συνδέει τη Λαμία με την `Aμφισσα και αφού θα περάσετε την ιστορική Γραβιά, θα προσεγγίσετε με σύντομη παράκαμψη το χωριό Βάργιανη
. Πρόκειται για ένα μικρό, παλιό χωριό του Παρνασσού που θα το συναντήσετε σκαρφαλωμένο στα 950 υψόμετρο. Στη μικρή πλατεία με την υπέροχη θέα στις βουνοκορφές της Γκιόνας, δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ενώ λίγο ψηλότερα στη θέση «Μπουρμπούλα» αναβλύζει από το κεφαλάρι το γάργαρο νερό του Παρνασσού. Από τη Βάργιανη εύκολα πλέον θα κατηφορίσετε για `Aμφισσα (32 χλμ.), Γαλαξίδι (58 χλμ.) ή θα συνεχίστε το ταξίδι σας προς Δελφούς (52 χλμ.) και Αράχοβα (63 χλμ.).
Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr