Η Παλιά Πόλη όπως τη βλέπουμε από τη θάλασσα

    «Ξωπόλι»: Στο Μον Ρεπό και την πανέμορφη Παλιά Πόλη

    51245 Επισκέψεις στο άρθρο

    Από την Εσπιανάδα θα περιπλανηθείτε στα καλντερίμια της παλιάς πόλης (Ξωπόλι) που έχει χαρακτηρισθεί από την Unesco ως «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

    Στα στενά καντούνια (σοκάκια) του Καμπιέλο (παλιά συνοικία των Εβραίων) ξεχωρίζουν τα πολυώροφα ενετικά κτίσματα, δείγματα της πρώτης αστικοποίησης του οικισμού, στα οποία συνωστίζονταν οι κάτοικοι λόγω έλλειψης χώρου. Το πασίγνωστο Σαν Τζιάκομο, το Μον Ρεπό, η Μητρόπολη (1577) και φυσικά ο ναός του Αγ. Σπυρίδωνα (1590) είναι μόνο λίγα από τα λαμπρά κτίσματα που θα ξεναγήσουν τον επισκέπτη στις πτυχές της ιστορίας.

    Στα στενά καντούνια (σοκάκια) του Καμπιέλο (παλιά συνοικία των Εβραίων) ξεχωρίζουν τα πολυώροφα ενετικά κτίσματα, δείγματα της πρώτης αστικοποίησης του οικισμού, στα οποία συνωστίζονταν οι κάτοικοι λόγω έλλειψης χώρου. Το πασίγνωστο Σαν Τζιάκομο, η Μητρόπολη (1577) και φυσικά ο ναός του Αγ. Σπυρίδωνα (1590) είναι μόνο λίγα από τα λαμπρά κτίσματα που θα ξεναγήσουν τον επισκέπτη στις πτυχές της ιστορίας. Αυτό που ξηεχωρίζει, βέβαια, δεν είναι άλλο από το Μον Ρεπό, το οποίο απλώνεται σε 258 στρέμματα πυκνής βλάστησης και πανέμορφων κήπων, τους οποίους στολίζουν διάσπαρτα θραύσματα της αρχαίας μνήμης.

    Τo κομψό και εντυπωσιακό παλάτι με τα μεγάλα ανοίγματα είναι αποικιακού ρυθμού με έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία. Δεσπόζει στη μέση του κτήματος και φτάνετε εκεί, αφού περάσετε την είσοδο και περπατήσετε στα φαρδιά μονοπάτια, τα καλυμμένα με λευκό χαλίκι κάτω από τη σκιά των καταπράσινων πεύκων. Στους πανέμορφους κήπους του κάποτε φιλοξενούνταν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, δώρα ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων. Σήμερα το παλάτι του Μον Ρεπό στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης, καθώς ο Δήμος της Κέρκυρας το έχει παραχωρήσει για 50 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού.