Πάμε στην πιο ιστορική γέφυρα της Ελλάδας

6077 Επισκέψεις στο άρθρο

Φύγε τώρα για ένα από τα πιο ηρωικά και ιστορικά σημεία της σύγχρονης Ελλάδας, ανακάλυψε έναν μαγικό ορεινό κόσμο, κάνε δωρεάν σπα και μια συγκλονιστική 4x4 διαδρομή.

 
Πήγαινε στον Γοργοπόταμο και δες την πιο ιστορική γέφυρα της Ελλάδας
Πρόκειται για τη γέφυρα που ανατινάχτηκε από τους αντάρτες το Νοέμβριο του 1942, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Το τοπίο είναι μοναδικό, αφού η γέφυρα ενώνει ουσιαστικά τις δύο πλαγιές της Οίτης και επιτρέπει τη διέλευση του τρένου. Ο ασφάλτινος δρόμος από το χωριό Γοργοπόταμος περνά πλάι από την ιστορική γέφυρα και συνεχίζει με αλλεπάλληλα ζικ – ζακ να σκαρφαλώνει στις πλαγιές του βουνού. Το τέλος της πορεία έρχεται, μετά από 3 χιλιόμετρα έντονης ανάβασης, στο σημείο όπου αναβλύζουν οι κυριότερες πηγές του ποταμού. Το τοπίο, αν και έχει υποστεί αρκετές επεμβάσεις από τα έργα που υδροδοτούν την πόλη της Λαμίας, παραμένει μοναδικό και οι μικροί καταρράκτες που αναπηδούν από τα «μάτια» (ανοίγματα) πάνω στους βράχους είναι εντυπωσιακοί! Από εδώ αρχίζει το άγριο φαράγγι του Γοργοπόταμου –αθέατο βέβαια από τα μάτια πολλών.
 
Βυζαντινά τείχη και παμπάλαιες εκκλησίες στην Υπάτη κι ένα μαγικό ορεινό κόσμο στην Οίτη
Με σύντομη παράκαμψη από την Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και χωρίς να χρειαστεί να διανύσετε επιπλέον χιλιόμετρα, θα βρεθείτε στον μαγικό ορεινό κόσμο της Οίτης. Χωριά όπως ο Γοργοπόταμος, η Υπάτη και η Καστανιά θα βρεθούν στο δρόμο σας. Τα Λουτρά Υπάτης είναι αρκετά γνωστά, κυρίως για τις ιαματικές πηγές των οποίων οι θεραπευτικές ιδιότητες έχουν αξιολογηθεί από την αρχαιότητα. Από τα Λουτρά θα ανηφορίσετε εύκολα για την ημιορεινή κωμόπολη της Υπάτης με τα βυζαντινά τείχη και τις παμπάλαιες εκκλησίες. Στη συνέχεια θα απολαύσετε μια θαυμάσια ορεινή διαδρομή που θα σας φέρει στη μονή Οσίου Αγάθωνα και στην ελατόφυτη Καστανιά, ένα χωριό που βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού.
 
Απίθανη εμπειρία,  spa στη Φύση (με ελεύθερη είσοδο)
Τα Καμένα Βούρλα είναι διεθνώς γνωστά για τις ραδιούχες πηγές τους που κατατάσσονται από τους επιστήμονες στις σημαντικότερες της Ευρώπης λόγω της μοναδικής τους σύστασης σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο. Το ίδιο ισχύει για τις ιαματικές πηγές «Κουνιαβίτη», «Καλλυντικά», «Αφροδίτη» που βρίσκονται λίγο έξω από τον οικισμό, στο δρόμο για Θερμοπύλες όπου η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό, γι αυτό και οι υπαίθριες φυσικές πισίνες  είναι πιο δημοφιλείς στις νεανικές παρέες. 
 
4χ4 διαδρομή στη φύση
Μια όμορφη ορεινή διαδρομή που διασχίζει υπέροχους ελαιώνες και  ζωηρά πευκοδάση οδηγεί από το κέντρο του Αγ. Κωνσταντίου στο χωριό Αγναντη (8 χλμ.), σε υψόμετρο 450 μ. Από Αγναντη ξεκινά μια πολύ ενδιαφέρουσα χωμάτινη διάσχιση που διατρέχει όλο το μήκος των δυτικών παρυφών του βουνού Κνημίδα και καταλήγει στο χωριό Καρυά των Καμένων Βούρλων. Στην πορεία σας θα δείτε θαυμάσια ημιορεινά, αγροτικά τοπία, περιβόλια και δροσερά δάση πεύκης και ελάτης. Για τους φανατικούς της τετρακίνησης καλύτερη εποχή για παιχνίδι με τη λάσπη, είναι ο χειμώνας και η άνοιξη. Το καλοκαίρι η διαδρομή αυτή με λίγη προσοχή, γίνεται και με χαμηλό αυτοκίνητο.