Πηγές που κοντράρουν στα ίσα την Έδεσσα

Πηγές που κοντράρουν στα ίσα την Έδεσσα

19359 Επισκέψεις στο άρθρο

Αφθονία τρεχούμενων νερών στο κέντρο μιας υπέροχης πόλης κι ένα δάσος από υπέργηρα πλατάνια. Οι απλωσιές της Ανατολικής Μακεδονίτικης πεδιάδας δημιουργούν ένα ξεχωριστό τοπίο.

Οι απλωσιές της Ανατολικής Μακεδονίτικης πεδιάδας, καθώς εισχωρούν ανάμεσα στα δάχτυλα που σχηματίζουν οι απολήξεις των βουνών, δημιουργούν ένα ξεχωριστό τοπίο. Στο βορρά ορθώνεται σαν γιγάντιο τείχος ο βράχινος όγκος του Φαλακρού όρους. Ανατολικά οι αλλεπάλληλες πτυχώσεις της Ροδόπης και δυτικά η μοναχικά χιονισμένη παρουσία του Μενοικίου όρους καθορίζουν την ιδιόμορφη τοπιογραφία της περιοχής. Κάπου εκεί λοιπόν, ανάμεσδα στα λευκά κορφοβούνια και το ίσωμα του κάμπου, η πόλη της Δράμας αναζητά τους δικούς της ορίζοντες.

Κοινοποίησέ το » 

Πηγές που κοντράρουν την Έδεσσα

Πηγές που κοντράρουν την Έδεσσα

  Αυτό που κάνει τη Δράμα να ξεχωρίζει είναι η ύπαρξη των πηγών της Αγ. Βαρβάρας, μέσα στην καρδιά της πόλης. Τέτοια αφθονία τρεχούμενων νερών μόνο εδώ και στην Έδεσσα συναντάς. Γύρω από τις πηγές αναπτύσσεται ένα πραγματικό δάσος από υπέργηρα πλατάνια. Καλαίσθητες ξύλινες γέφυρες και λιθόστρωτα μονοπάτια οδηγούν σε κάθε άκρη του μικρού αυτού επίγειου παραδείσου. Ολόγυρα λειτουργούν άφθονες ταβέρνες, ουζερί και καλαίσθητα καφέ τα οποία απλώνουν τα τραπεζάκια τους πλάι στα κελαριστά ρυάκια και στις κρυστάλλινες λίμνες.

   

  Ένα «παρθένο» δάσος που αξίζει να δείτε

  Ένα «παρθένο» δάσος που αξίζει να δείτε

   Θυμάστε εκείνα τα ρώσικα ομιχλώδη τοπία με τις σημύδες, το εθνικό δέντρο της Ρωσίας, στις ταινίες του μεγάλου δημιουργού Αντρέι Ταρκόφσκι; Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το δάσος Φρακτού.

   Οι ντόπιοι το ονομάζουν Ζαγκραντένια από το βουλγαρικό τοπωνύμιο, ενώ έχει καταγραφεί ως «παρθένο» ήδη από το 1979 και το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης. Περιφερειακά του δάσους εκτείνεται μια ευρύτερη προστατευτική ζώνη, που τελεί υπό καθεστώς μερικής προστασίας, καθώς απαγορεύονται η βοσκή και το κυνήγι, ενώ επιτρέπονται η ελεγχόμενη υλοτομία και η δασική αναψυχή. Αν και «παρθένο» είναι το «μη επισκέψιμο», προσβάσιμη για τους ταξιδιώτες είναι η περιφερειακή ζώνη του Φρακτού, μετά την ειδική άδεια του Δασαρχείου (τηλ. 25210 34093, 25210 34074). Στο μοναδικό στην Ελλάδα συμπαγές δάσος σημύδας, το οποίο καταλαμβάνει μια έκταση 10.000 στρ. στην οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης, βλέπετε ακόμη οξιές, δρύες και πεύκα. Ευκολότερα έρχεστε από το  χωματόδρομο της Μικρομηλιάς αλλά και από το Δασικό Χωριό Ελατιάς. Στο μοναδικό παρθένο δάσος της Ελλάδας, του Φρακτού, ΒΑ του Νομού Δράμας, η πλούσια πανίδα, τα δάση ερυθρελάτης, οξιάς, δασικής πεύκης, μαύρης πεύκης και δρυός θα σας εντυπωσιάσουν. Το άγριο ανάγλυφο διαδέχονται οι καταρράκτες. Ζείτε μοναδικές στιγμές.

   Ένα σπήλαιο που ζούσαν μαμούθ!

   Ένα σπήλαιο που ζούσαν μαμούθ!
   Ένα σπήλαιο που ζούσαν μαμούθ!

   Από το χωριό Κοκκινόγεια ακολουθείτε τις πινακίδες για το σπήλαιο Αγγίτη, που βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό, σε τοποθεσία κατάφυτη από πλατάνια. Το ποτάμι αναπηδά γάργαρο και ορμητικό από μια τρύπα στο βράχο και αμέσως σχηματίζει πλατιά κοίτη. Ολόγυρα ο τόπος είναι καλαίσιητα διαμορφωμένος και οργανωένος να δεχτεί τους όλο και αυξανόμενους επισκέπτες. Το σπήλαιο –ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα που διασχίζει ποτάμι- έχει εξερευνηθεί σε βάθος 8,5 χλμ. από ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων, ενώ στο κοινό έχουν παραδοθεί συνολικά 500 μέτρα. Σε όλοι το μήκος της διαδρομής, τους επισκέπτες συντροφεύει ο ποταμός με νερά ρηχά και κρυστάλλινα. Ήπιος φωτισμός και φαρδύ επίπεδο μονοπάτι προδιαθέτουν για μια αξέχαστη βόλτα. Στο εσωτερικό του είχαν βρεθεί απολιθώματα από προϊστορικά ζώα όπως μαμούθ.

   Κοινοποίησέ το »