Η εκδρομή στις Σπέτσες αποτελεί μια μοναδική εμπερία

Σπέτσες: Το νησί των αρωμάτων

10363 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι Ενετοί το ονόμασαν «Νησί των αρωμάτων» - Isola di Spezzie, λόγω των πολλών αρωματικών φυτών της. Από αυτό το χαρακτηριστικό προέκυψε και το όνομα Σπέτσες.

Ίσως είναι το νησί με τη μεγαλύτερη εθνική καταξίωση για την καθοριστική προσφορά του στη διάρκεια της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης, αφού το νησί υπήρξε ένας από τους κυριότερους συντελεστές της τελικής νίκης με τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, που αποτελεί και την εθνική ηρωίδα του νησιού μαζί με άλλους ηρωικούς αγωνιστές.

Πέραν όμως από την ιστορία, οι Σπέτσες αποτελούν και ένα από τα γραφικότερα νησιά της Ελλάδας, με τα περίφημα αρχοντικά, τα βοτσαλωτά μονοπάτια, και τα καρνάγια στο Παλιό Λιμάνι. Ένα από τα κοσμικότερα νησιά της χώρας και τόπος διαμονής πολλών επωνύμων του επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού χώρου. Οι πανέμορφες γαλαζοπράσινες παραλίες θα αιχμαλωτίσουν σίγουρα τις αισθήσεις, ενώ η νυχτερινή ζωή και η σπετσιώτικη κουζίνα θα σας ανταμείψουν επάξια.

Πολιτιστικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά αξιοθέατα
Το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, πίσω από την πλατεία της Ντάπιας, με τα εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα στις οροφές. Σήμερα είναι ένα μουσείο γεμάτο με κειμήλια της επανάστασης και πολλά προσωπικά της αντικείμενα.
Το σπίτι του Σωτήριου Ανάργυρου, που παραμένει ένα από τα εντυπωσιακότερα νεοκλασικά αρχοντικά της Ελλάδας και η «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή» που ίδρυσε ο ίδιος για τους άντρες του νησιού. Τα κτίρια της σώζονται στη δυτική έξοδο της πόλης. Τα τελευταία χρόνια στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα φιλοξενούνται σημαντικά συνέδρια με την παρουσία επιφανών επιστημόνων από όλο τον κόσμο, καθώς και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Το Μουσείο των Σπετσών όπου θα βρείτε σπάνια ξυλόγλυπτα ακρόπρωρα σπετσιώτικων καραβιών. Στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη. Θα δείτε πολλά κειμήλια του 1821, επιστολές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Αθανάσιου Διάκου προς άλλους αγωνιστές του 1821, τα οστά της Μπουμπουλίνας και μια λαογραφική συλλογή.
Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, από τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού, με το αριστουργηματικής τέχνης καμπαναριό όπου υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης του 1821. Λέγεται ότι εδώ έζησε αρκετό καιρό ο αδερφός του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, Παύλος.
Η ανακαινισμένη Καποδιστριακή Στέγη, που αποτελεί πνευματικό κέντρο για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο Σπετσών.
Η εκκλησία της Παναγίας της Ελώνας, με μια πηγή που τρέχει μέσα από το κοίλωμα ενός βράχο, 3,5 χλμ. από το λιμάνι.
Το Ποσειδώνιο, το εντυπωσιακό ξενοδοχείο που δεσπόζει στις Σπέτσες. Χτίστηκε το 1914 από το Σωτήριο Ανάργυρο. Η σπάνια αρχιτεκτονική του καθώς και οι εξαίσια διακοσμημένοι χώροι το καθιστούν ακόμα και σήμερα πόλο θαυμασμού μιας άλλης αρχιτεκτονικής.
Το Παλιό Λιμάνι (Μπάλτιζα) με τα πανέμορφα κτίσματα, παλιά αλλά και νέα, που διατηρούν το νησιώτικο χρώμα και την αρχιτεκτονική παράδοση, ένα υπέροχο δείγμα σύγχρονης οικιστικής παρέμβασης που έγινε σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον του νησιού.
Η πλατεία Ντάπια, με τα πολλά κανόνια να διακοσμούν ακόμα το τείχος της.
Η πλατεία Ποσειδωνίου που στο κέντρο της δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Το παλιό εργοστάσιο-νηματουργείο του Δασκαλάκη, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα πανέμορφο οικιστικό τουριστικό συγκρότημα.
Τα καρνάγια που συνεχίζουν τη ναυτική παράδοση των Σπετσών. Τα περισσότερα θα τα βρείτε στο γραφικό Παλιό Λιμάνι.
Τα βοτσαλωτά μονοπάτια σε κάθε σημείο του νησιού. Η τέχνη των «βοτσαλάδων» συνεχίζεται στο νησί των Σπετσών, ενώ πολλά από τα βοτσαλωτά που υπάρχουν στην Αθήνα έχουν γίνει από Σπετσιώτες.

Παραλίες
Οι Σπέτσες διαθέτουν πανέμορφες παραλίες με καταγάλανα νερά, κατάφυτες με πεύκα που φτάνουν μέχρι τις ακρογιαλιές. Θα τις βρείτε στο Λιγονέρι, το Βρέλλο, τη Ζογεριά, στην Αγία Παρασκευή, στην Αγία Μαρίνα, στους Αγίους Αναργύρους (εκεί θα βρείτε και τη σπηλιά του Μπεκίρη όπου κατέφευγαν οι επαναστάτες για να γλιτώσουν από τους Τούρκους), στις Σχολές καθώς και στις ερημικές παραλίες Ξυλοκέριζα, Μπιθιστάμνα, Καμάρες και Κουζουνό.

Δραστηριότητες
Θα βρείτε όλα τα θαλάσσια σπορ όπως ski, jet-ski, skiing, wakeboarding και windsurfing, banana, tubes, αλεξίπτωτο και θαλάσσια ποδήλατα, στις παραλίες της Αγίας Μαρίνας, στις Σχολές και στην παραλία των Αγ. Αναργύρων. Οι λάτρεις του mountain bike και της πεζοπορίας θα βρουν πολλές επιλογές στο νησί, όπου υπάρχουν πολλά καταπράσινα μονοπάτια, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων στην πόλη επιβάλει την εξάσκηση και των δύο δραστηριοτήτων.

Διασκέδαση
Οι Σπέτσες διεκδικούν επάξια την πρώτη θέση όσον αφορά το καλύτερο νησί στη νυχτερινή διασκέδαση αλλά και τις γευστικές απολαύσεις. Θα βρείτε σχεδόν τα πάντα στην Ντάπια και στο Παλιό Λιμάνι. Από ταβέρνες και μεζεδοπωλεία με τοπικά εδέσματα, μέχρι κοσμικά εστιατόρια με ελληνική ή διεθνή κουζίνα. Από internet cafe μέχρι και wine bar. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το ψάρι αλά σπετσιώτα και τα περίφημα γλυκά, όπως μιλφέιγ και αμυγδαλωτά.

Πολιτιστικά
Το πολιτιστικό πρόγραμμα των Σπετσών διαρκεί περίπου 2 μήνες, με μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις αλλά και διάφορες άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η αποκορύφωση του πολιτιστικού προγράμματος είναι το φημισμένο παραδοσιακό έθιμο του νησιού, η ΑΡΜΑΤΑ που συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών το 1822.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν την 1η Σεπτεμβρίου και διαρκούν μια εβδομάδα, με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της Ναυμαχίας στις 7 Σεπτεμβρίου.

Κείμενα - Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr