Ταξίδι στο χρόνο σε μια υπέροχη πόλη

3378 Επισκέψεις στο άρθρο

Ταξίδεψε σε μία άλλη εποχή μόλις δύο ώρες από την Αθήνα.Βρες μία υπέροχη πόλη και δες ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Στο Γαλαξίδι, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στη «χρυσή» περίοδο της ακμής αυτής της παραθαλάσσιας κωμόπολης που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου. Τότε που οι Γαλαξιδιώτες είχαν αρχίσει να ασχολούνται με μεγάλη επιτυχία με τη ναυτιλία, δημιουργώντας ένα ναυτικό λιμάνι που συνδεόταν άμεσα, με όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, από το Λιβόρνο και την Οδησσό, μέχρι την Τεργέστη, τη Μασσαλία και τη Νίκαια.
Οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου, πιστοί στις παραδόσεις τους, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την «ατμόσφαιρα» εκείνης της εποχής, με τους παραδοσιακούς ξενώνες και τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά να μη θυμίζουν σε τίποτα την τουριστική ανάπτυξη της σημερινής Ελλάδας. 

Σε απόσταση μόνο 200χλμ, που βρίσκεται από την Αθήνα, το καθιστά ιδανική επιλογή.
Οι μικρές αποστάσεις που χωρίζουν το Γαλαξίδι από την πρωτεύουσα, αλλά και από τις άλλες μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας σίγουρα είναι ένας θετικός παράγοντας για να το επισκεφτεί κάποιος. Ένας προορισμός που έχει διαχρονικό χαρακτήρα και είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους. Με μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα και το γεγονός ότι συνδυάζει  το  παραθαλάσσιο με το πράσινο των πεύκων στους κοντινούς λόφους, το κάνει ένα κορυφαίο προορισμό.

Το ένδοξο παρελθόν του Γαλαξιδίου ζωντανεύει, όταν κάνεις βόλτα μέσα στη πόλη.
Η βόλτα στα ασβεστωμένα καλντερίμια συνιστά απόλαυση. Κοντά στην πλατεία Μανουσάκη βρίσκεται το νεοκλασικό κτήριο, το οποίο στέγαζε για χρόνια το Παρθεναγωγείο.Στη γειτονιά της Κούκουνας δεσπόζει το παλιό σχολείο που κατασκευάστηκε επί Καποδίστρια και λειτουργούσε μέχρι το 1932 ως δημοτικό σχολείο. Αξίζει να πούμε, πως οι Γαλαξιδιώτες  κατά το παρελθόν είχαν αρχίσει να ασχολούνται με μεγάλη επιτυχία με τη ναυτιλία, δημιουργώντας ένα ναυτικό λιμάνι που συνδεόταν άμεσα, με όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, από το Λιβόρνο και την Οδησσό, μέχρι την Τεργέστη, τη Μασσαλία και τη Νίκαια. Οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου διατηρούν την «ατμόσφαιρα» εκείνης της εποχής, με τους παραδοσιακούς ξενώνες και τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά.
 
Στο λιμάνι του Χηρόλακα θα δεις το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στο Γαλαξίδι, αγγίζει την μαγεία.
Το λιμάνι του Χηρολακα αποτελεί το δεύτερο λιμάνι του Γαλαξιδιού. Εδώ θα βρεις το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα.Στην ανατολική άκρη του λιμανιού βρίσκεται το τελευταίο καρνάγιο του Γαλαξιδιού. Ο ήλιος φεύγει και χάνεται πίσω από τα βουνά, βάφει με τα πιο όμορφα χρώματα τα αρχοντικά, τα καΐκια και τη θάλασσα.

Τι και εάν ο Σεπτέμβρης τελειώνει είναι ακόμη καλοκαίρι, μπορείς να βουτήξεις.
Οι παραλίες στο Γαλαξίδι θεωρούνται από τις καλύτερες της ευρύτερης  περιοχής.Εδώ, υπάρχουν όλα τα είδη παραλιών για τους οργανωμένους και τους  μη οργανωμένους,  με βότσαλο ή άμμο.  Συγκεκριμένα, η Παραλία Ναυτικού Ομίλου Γαλαξιδίου βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της πόλης. Όσοι προτιμούν πιο  ήρεμες καταστάσεις καταφεύγουν στην πανέμορφη ακρογιαλιά της και τα γραφικά ταβερνάκια με τα ολόφρεσκα ψάρια. Ενδεικτικά, ,μία άλλη παραλία είναι το Κεντρί, που είναι  στρωμένη από βότσαλο, ιδανική για τα παιδιά.