Πηγή φωτό: mixanodigos.blogspot.com

Πηγή φωτο: protothema.gr

To άγνωστο ...αδελφάκι της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου

25588 Επισκέψεις στο άρθρο

Δεν μοιάζει μαζί της καθόλου κι όμως η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου έχει μια μεγάλη αδερφή! Φύγε τώρα για να την ανακαλύψεις!

Δες με ένα κλικ εδώ πού θα πας και τι θα κάνεις στην περιοχή

Γέφυρα Μάναρη: Αδελφοποιημένη με το Ρίο Αντίρριο

Η άγνωστη «αδερφή» της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου βρίσκεται στην ορεινή Αρκαδία κι είναι αμιγώς σιδηροδρομική. Η ιστορική γέφυρα Μάναρη που αδελφοποιήθηκε το 2014 με αυτή της Ζεύξης Ρίου Αντιρρίου είχαν τον ίδιο «πατέρα» καθώς αμφότερες τις οραματίστηκε ο Χαρίλαος Τρικούπης. Τη γέφυρα Μάναρη με τις πανέμορφες καμάρες θα τη βρείτε κοντά στο ομώνυμο χωριό της Αρκαδίας μόλις 13 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. 

Αρχιτεκτονικό έργο τέχνης
Η γέφυρα Μάναρη αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό έργο τέχνης δεδομένης μάλιστα της σιδηροδρομικής φύσης της αλλά και του ότι η κατασκευή της ξεκίνησε το 1890 και ολοκληρώθηκε το 1896. Η οριζοντιογραφική της καμπύλη είναι περίπου 165 μέτρα ενώ το οριζόντιο κυκλικό τόξο είναι 40 μοιρών. 

Αντικείμενο μελέτης η ανθεκτικότητά της
Από το 1898 που πρωτο λειτούργησε στη γραμμή Μύλων - Καλαμάτας η γέφυρα δεν χρειάστηκε ποτέ παρέμβαση για επισκευή ή συντήρηση της λιθοδομής της. Τα χιλιάδες τρένα που πέρασαν από πάνω της αλλά και τα φυσικά φαινόμενα δεν κατάφεραν να της επιφέρουν την παραμικρή ζημιά.

Παραδοσιακός καφές στη Βλαχοκερασιά
Φεύγοντας από τη θαυμαστή γέφυρα Μάναρη επόμενος προορισμός σου για χαλάρωση κι έναν ωραίο παραδοσιακό καφέ δεν μπορεί να είναι άλλος από την Βλαχοκερασιά. Το υπέροχο χωριό που υπάγεται στο Δήμο Μαντινείας παίρνει ακόμα περισσότερη γοητεία από τις κερασιές, τις καστανιές, τις μηλιές και τα πουρνάρια ενώ τα κρυστάλλινα νερά της περιοχής θα σας δροσίσουν. 

  • Κώστας

    Η καμπύλη γέφυρα είναι πολύ ανώτερη τεχνολογικά απ'την ευθεία.. πολύ δυσκολότερο έργο σε σχεδίαση, να βγεί στην κατασκευή άρτιο, μεγαλύτερο κόστος.. πολύ δύσκολο Τέτοια μαστοριά εκείνη την εποχή είναι σπανιο να βλεπεις Αδικία που δεν υπάρχουν ονόματα κατασκευαστών και πολιτικών μηχανικών

      9