Εκεί που θα νιώσεις «σαν καινούριος»

10396 Επισκέψεις στο άρθρο

Χρειάζεσαι ανάσες ξεκούρασης και αναζωογόνησης; Οι «πισίνες των θεών» θα σε κάνουν να νιώσεις «σαν καινούριος»...

Πανάρχαια και πασίγνωστα. Τα Λουτρά Πόζαρ είναι η επιλογή για όποιον θέλει μια διαφορετική εκδρομή που θα τον κάνει να νιώσει θεός προσφέροντάς του αναζωογόνηση και χαλάρωση στη φύση αλλά και στα υπέροχα ιαματικά λουτρά του υδροθεραπευτηρίου.

Δες εδώ με ένα κλικ πού θα μείνεις και τι θα κάνεις στην περιοχή



Νερό από τα σπλάχνα του βουνού - Σταθερά στους 37 βαθμούς Κελσίου
Τα Λουτρά Πόζαρ απέχουν 35 χλμ. από την Έδεσσα. Η περιοχή είναι γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια για την ιαματική δράση των νερών της που πηγάζουν από τα σπλάχνα του βουνού και έχουν σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου. Η ωριαία παροχή φτάνει τα 650 κυβικά μέτρα, αρκετή για τη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου και της ανοικτής πισίνας.

Το εντυπωσιακό σπήλαιο της περιοχής και το ποτάμι του Αγ. Νικολάου
Η ονομασία Πόζαρ στην ντοπιολαλιά σημαίνει κάτω από την φωτιά (Πο=κάτω, Ζαρ=φωτιά). Λίγο ψηλότερα από τις εγκαταστάσεις των Λουτρών Πόζαρ ακολουθώντας ανηφορικό μονοπάτι, θα βρεθείτε στην είσοδο του σπηλαίου που είναι επισκέψιμο. Όμως το όμορφο φαράγγι που διατρέχει το γρήγορο ποτάμι του Αγίου Νικολάου, γνωστό και σαν Θερμοπόταμο ή Τοπλίτσα προσφέρεται για περπάτημα. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος του μονοπατιού έχει πλακοστρωθεί.



Βγάλε selfie με φόντο τους καταρράκτες
Στα 15 λεπτά ακολουθώντας το καλντερίμι συναντάμε τον πρώτο καταρράκτη της περιοχής. Αποτελεί μόλις την πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει.
Στη συνέχεια μπορεί να χρειάζεται λίγο σκαρφάλωμα, ενώ σε κάποια σημεία ίσως χρειαστεί να μπούμε λίγο στο νερό μέχρι να φτάσουμε στο δεύτερο αλλά ο σαφώς πιο εντυπωσιακό καταρράκτη που σχηματίζει το ρέμα της Κουνουπίτσας θα αποζημιώνει. Όμως εδώ θα πρέπει να σας επισημάνουμε πως όσο ειδυλλιακό δείχνει το ποτάμι, τόσο απρόβλεπτα άγριο μπορεί να γίνει. Έτσι, οι αρχές, με την κατασκευή μικρών φραγμάτων, κατάφεραν να τιθασεύσουν την καταστροφική του δύναμη.



Εκδρομή στο ομορφότερο χωριό της περιοχής
Αξιοποιήστε τα Λουτρά Πόζαρ και ως ορμητήριο και κάντε μια εκδρομή στο ωραιότερο χωριό του Καϊμάκτσαλαν, τον Παλιό Αγιο Αθανάσιο. Βρίσκεται σε ύψος 1350 μέτρων σε μια από τις αλλεπάλληλες πτυχώσεις που σχηματίζει ο ορεινός όγκος του Καϊμάκτσαλαν καθώς σβήνει προς τη μακεδονική πεδιάδα. Σήμερα στον Αγιο Αθανάσιο υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί ξενώνες, εστιατόρια - ταβέρνες, μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης και καφέ. Το χειμώνα το χωριό συχνά "χάνεται" μέσα στο χιόνι. Ενώ η πανέμορφη φύση σε προκαλεί για αξέχαστες εξερευνήσεις στα δάση και τα υψίπεδα του εντυπωσιακού Καιμάκταλαν.