Φωτό: spilaio-perama.gr

Φωτό: spilaio-perama.gr

Φωτό: spilaio-perama.gr

Το πιο ...ροκ ελληνικό σπήλαιο

5416 Επισκέψεις στο άρθρο

Φύγε τώρα για το πιο ροκ ελληνικό σπήλαιο στο οποίο έχει γίνει ακόμα και ροκ συναυλία και πέρα από τη φυσική ομορφιά του ξεχωρίζει για τον πολύχρωμο φωτισμό του.

Απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο των Ιωαννίνων και δεσπόζει στο προάστιο Πέραμα στον λόφο Γορίτσα. Ο λόγος για το εντυπωσιακό Σπήλαιο του Περάματος.

Το …πολύχρωμο σπήλαιο του Περάματος
Μόλις 4 χιλιόμετρα θα διανύσετε από την πόλη των Ιωαννίνων για να βρεθείτε στο σπήλαιο Περάματος που βρίσκεται πλάι στην ειδυλλιακή λίμνη στην παλιά εθνική Ιωαννίνων- Μετσόβου στο ομώνυμο χωριό. Το σπήλαιο δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα. Μέσα σε 19, μικρές και μεγάλες αίθουσες που άλλοτε προκαλούν δέος με τη μεγαλοπρέπεια τους και άλλοτε φόβο με τις απόκοσμες σκιές τους απλώνεται ένας υπόγειος λαμπερός πλούτος. Καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ. και η τουριστική διαδρομή είναι συνολικά 1.100 μέτρα.

Γνωστό από τον 19ο αιώνα καταφύγιο στον Β Παγκόσμιο
Διηγήσεις από κατοίκους των Ιωαννίνων αναφέρουν ότι την είσοδο του Σπηλαίου την γνώριζαν πριν από το 1900 και ότι έκλεισε στο 1907 για λόγους ασφαλείας.  Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως οι κάτοικοι του χωριού το χρησιμοποίησαν σαν καταφύγιο κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως προφύλαξη από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Το ανεξερεύνητο σπήλαιο
Πέρα από το επισκέψιμο κομμάτι του Σπηλαίου οι επιστήμονες αναφέρουν πως υπάρχει ένα μέρος ανεξερεύνητο το οποίο αποκαλείται «Αγνωστο Σπήλαιο». Σταλακτίτες και σταλαγμίτες σχηματίζουν ένα υπέροχο σκηνικό σε διάφορα σχήματα και χρώματα που μαγεύουν πέρα από κάθε αμφιβολία.

Ροκ συναυλία στο εσωτερικό του
Το 2015 το Σπήλαιο του Περάματος έζησε μία από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές του καθώς στα πλαίσια της υποψηφιότητας των Ιωαννίνων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Ο θρυλικός τραγουδιστής της ροκ Τζο Λιν Τέρνερ που υπήρξε μέλος των Deep Purple έδωσε μία μοναδική ροκ συναυλία μέσα στο σπήλαιο προσφέροντας μαι εντυπωσιακή οπτικοακουστική εμπειρία. Πέρα από τη ροκ διάστασή του, το σπήλαιο του Περάματος έχει και τις πιο κλασσικές του όψεις καθώς στο εσωτερικό του έχουν επίσης γίνει συναυλίες κλασσικής μουσικής αλλά τραγούδησαν και χορωδίες.