To πιο «σικ» χωριό της Ελλάδας

26047 Επισκέψεις στο άρθρο

Είναι ίσως το πιο «in» χωριό της Ελλάδας και το επιλέγουν σχεδόν από κάθε μεγάλη πόλη.

Αρχικά ονομαζόταν Νιβέαστα ονομασία που στα λατινικά σήμαινε αθέατο στη συνέχεια οι Αρβανίτες το ονόμασαν Νέβεσκα που σημαίνει «σαν εμάς δεν υπάρχουν άλλοι», τελικά όμως κατέληξε να λέγεται Νυμφαίο, είναι στη Φλώρινα και είναι το πιο «ιν» χωριό της Ελλάδας.

Καλοδιατηρημένος οικισμός σε υψόμετρο 1350 μέτρων
Το ιστορικό βλάχικο μεγαλοχώρι σε υψόμετρο 1.350μ. μέσα στην οργιαστική φύση, στο βουνό Βίτσι, έχει πλούσια παράδοση αλλά και ανάπτυξη. Από τους καλύτερα διατηρημένους οικισμούς των βουνών, με σπίτια άριστου παρουσιαστικού, το Νυμφαίο κλέβει τις εντυπώσεις. Για την ιστορία, σε αυτό το ορεινό χωριό, οι παλιοί ορεσίβιοι ξωμάχοι έψαξαν την τύχη τους στα ξένα, κάνοντας εμπόριο χρυσαφιού, ασημιού, βαμβακιού και καπνού. Με επιχειρηματική τόλμη, εκμεταλλεύτηκαν τις συγκυρίες των καιρών και δικτυώθηκαν ακόμα και στις χρηματαγορές της Ευρώπης. Το απόγειο της δόξας ήρθε γύρω στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ, σήμερα, το Νυμφαίο αποτελεί παράδειγμα οικιστικής παραδοσιακής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα και εκεί που κάποτε οι λύκοι ήταν οι θαμώνες των βουνών, τώρα πλέον πολλοί φτάνουν στη φωλιά του για να θαυμάσουν την απόλυτη φύση.

Για ιππασία και πεζοπορία
Ολοένα ανεβαίνοντας τα βουνά, οι επιλογές για ιππασία και πεζοπορία δημιουργούν το σκηνικό μιας ξεχωριστής εκδρομής.  Ολόγυρα από το Νυμφαίο υπάρχουν πανέμορφες και σημαδεμένες πεζοπορικές διαδρομές, που διασχίζουν το πυκνό δάσος οξιάς και ενδείκνυνται για όλους με βατό βαθμό δυσκολίας. Μπορείτε, λοιπόν, άφοβα να μυηθείτε στα μυστικά της ιππασίας και στα μονοπάτια της πεζοπορίας και να απολαύσετε μια υπέροχη βόλτα, με τη βοήθεια έμπειρων συνοδών. Ξεμουδιάστε ελεύθερα και ξεχάστε τα αυτοκίνητα.
 
Με σπεσιαλιτέ που θα σας τρέχουν τα σάλια
Για τις τοπικές βουνίσιες σπεσιαλιτέ από το άγριο κυνήγι, τα καλντερίμια του και το μουσείο αργυροχρυσοχοΐας, ιστορίας και λαογραφίας. Όλοι οι επισκέπτες, ντόπιοι, βόρειοι και νότιοι, έχουν τους λόγους τους που δεν το αλλάζουν από εναλλακτικό βουνίσιο προορισμό.
 
Μονοήμερη στη Φλώρινα
Έχοντας σαν ορμητήριό σας τους πανέμορφους παραδοσιακούς ξενώνες του Νυμφαίου εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για μια μονοήμερη εκδρομή στη Φλώρινα. Περπατήστε στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα, νοιώστε τη νοσταλγία στην παλιά αγορά, επισκεφθείτε τα σπουδαία μουσεία… Όπως και να έχει η πόλη της δυτικής Μακεδονίας άλλοτε μυστηριώδης και μελαγχολική, άλλοτε ζωντανή και νεανική, εκπέμπει πάντα μια ακαταμάχητη γοητεία. Η Φλώρινα με τους 15.000 κατοίκους είναι μια σύγχρονη πόλη με άριστες υποδομές, άφθονες επιλογές στο φαγητό και τη διασκέδαση που καθώς βρίσκεται κοντά σε αξιόλογους προορισμούς μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σαν εφαλτήριο για αξέχαστες εκδρομές, σε έναν τόπο όπου η φύση είναι στις καλύτερες στιγμές της.