Το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο

7432 Επισκέψεις στο άρθρο

Βρες την κόκκινη σπάνια γη της Ελλάδας. Δες το καθαρότερο ελληνικό ποτάμι, μία λίμνη φυσικό θαύμα και το πιο «διαβολικό» παζάρι σε μία πόλη.

Η Πρέβεζα  είναι μία ξεχωριστά όμορφη πόλη της Ελλάδας και είναι «διαθέσιμη»  και τις τέσσερις εποχές τον χρόνο. Φημίζεται για την Πάργα και τα Σύββοτα, όμως φημίζεται και για πολλά άλλα μέρη της. Ο Κοκκινοπηλός  πρόκειται για σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο της χώρας και  βρίσκεται στην Πρέβεζα.

Ο Κοκκινοπηλός είναι ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, είναι περιοχή της Πρέβεζας, που μπορούμε να το βρούμε ενδιάμεσα στο χωριό Ριζοβούνι και στον  Aγιο Γεώργιο. Αξίζει να αναφέρουμε, πως το φαινόμενο  το συναντάμε κατά κύριο  λόγο στις χώρες της Μεσογείου, αφού το κόκκινο χώμα προέρχεται από την Αφρική. Για την ιστορία να πούμε, ότι οι  νότιοι άνεμοι έφεραν αφρικάνικη σκόνη από την έρημο της Σαχάρας και του Σαχέλ σε χώρους που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε νερό. Ακόμη, να πούμε ότι στη θέση των αμμόλοφων υπήρχε λίμνη, η οποία αποστραγγίστηκε με την πάροδο των χρόνων. Οι βροχοπτώσεις διαμόρφωσαν το έδαφος, όπως είναι σήμερα, με συνεχείς λοφίσκους, που φτάνουν τα 150 μέτρα και χαράδρες. Μπορεί κάποιος να πάει είτε με αυτοκίνητο από ανατολικά 2Km νότια της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Πρέβεζας, είτε από το χωριό Αγιος Γεώργιος.
 
Ο Λούρος είναι μία λίμνη φυσικό θαύμα.
Ο ποταμός Λούρος προσφέρει  ένα τοπίο φυσικής ομορφιάς που κόβει την ανάσα. Μπορείς ακόμη να  πας στο αρχαίο ρωμαϊκό υδραγωγείο και να κινηθείς βορειότερα, προς τις πηγές του Λούρου για να δεις και την ομώνυμη λίμνη. Εκεί καθρεφτίζονται οι κατάφυτες πλαγιές των λόφων τριγύρω. Το γαλαζοπράσινο χρώμα του νερού, σε συνδυασμό με το τοπίο των βράχων δημιουργεί μια σύνθεση που δύσκολα το βλέμμα μπορεί να αποχωριστεί.

Πήγαινε στον πιο καθαρό ποταμό της Ευρώπης, τον Αχέροντα.
Ο πιο γνωστός ποταμός της Ελλάδας από τα αρχαία μάλιστα χρόνια , που είναι αναγκαίο να πας  είναι ο καταπληκτικός ποταμός Αχέροντας. Βρίσκεται μόλις 24χλμ από την  Πάργα, δηλαδή, περίπου ένα μισάωρο οδικώς. Ο ποταμός Αχέροντας είναι γνωστός από τη μυθολογία, αφού εκεί κατοικούσαν οι ψυχές , όπως έλεγαν στην αρχαία Ελλάδα. Σήμερα, είναι ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια στην Ευρώπη, που μπορείς να κάνεις  ράφτινγκ και πολλά άλλα σπορ.

Τσίπουρο και μεζέδες στο Παζάρι του Διαβόλου, που μαγεύει και τον πιο απαιτητικό.
 Το Παζάρι του Διαβόλου (Σαϊτάν Παζάρ) βρίσκεται στην Πρέβεζα με τα στενά σοκάκια κοντά στα μικρά λαϊκά σπιτάκια με τους ολάνθιστους κήπους, στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου σήμερα συχνάζετε στους καφενέδες και στα γραφικά ταβερνάκια. Ένας ολόκληρος μύθος βαστά από παλιά γύρω από το γραφικό Σαϊτάν Παζάρ στην Πρέβεζα. Το σοκάκι που έχουν επισκεφθεί πολλοί επώνυμοι εκφράζοντας το θαυμασμό τους, σας δίνει την υπόσχεση, ότι θα σας παρουσιάσει τον «πειρασμό» αυτοπροσώπως. Υπέροχα μαγαζιά τριγύρω, σε κάθε μεριά, να έχουν χαραγμένη την μακραίωνη ιστορία, σας διασκεδάζουν έως τις πρώτες πρωινές ώρες.