Το χωριό με τους πολυώροφους πύργους

6732 Επισκέψεις στο άρθρο

Διώροφοι, τριώροφοι και τετραώροφοι πύργοι σε ένα πανέμορφο χωριό που μας ταξιδεύει σε μια αλλιώτικη Ελλάδα.

Η Βάθεια Λακωνίας δεν είναι ένα συνηθισμένο χωριό. Η αρχιτεκτονική της ξεφεύγει από τις παραδοσιακές μονοκατοικίες και σε προσκαλεί να θαυμάσεις πολυώροφους πύργους.
 
Βάθεια: Μια εντυπωσιακή καστροπολιτεία
Επισκεφτείτε και θαυμάστε από κοντά την πυργοτειχισμένη και απόρθητη Βάθεια.  Πύργοι μέχρι και τεσσάρων ορόφων από γκρίζα και μαύρη μαρμαρόπετρα κλέβουν την παράσταση σε μια απόσταση πολύ κοντά στο Γύθειο. οι πύργοι και τα πυργόσπιτα είναι κτισμένα με σοφία, καθώς προσφέρουν ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο είναι οι ζεματίστρες και η (φιλο)σοφία τους. Κάθε πόρτα, μικρή και αυτή, με μια «ζεματίστρα» από πάνω της, ήταν έτοιμη, όπλο εν ενεργεία, να αντιμετωπίσει τον εχθρό, αν τυχόν τολμούσε να τη παραβιάσει. Με αυτήν την εικόνα, έχεις το χρονικό της καστροπολιτείας ολοζώντανο μπροστά σου.



Από τον 16ο αιώνα στην ερήμωση και την ανάσταση
Οι ιστορικοί αναφέρουν πως οι πρώτες πηγές για την Βάθεια χρονολογούντια στον 16ο αιώνα ενώ ο οικισμός πήρε τη σημερινή του μορφή κατά τον 18ο. Η Βάθεια βρισκόταν στο επίκεντρο της μανιάτικης ζωής από τον 19ο αιώνα στο τέλος του οποίου οι κάτοικοι ε΄χαν στραφεί στην ελαιοκαλλιέργεια από την κτηνοτροφί και την καλλιέργεια δημητριακών με την οποία ασχολούνταν μέχρι πρότινος. μέχρι την δεκαετία του 1980 είχε καταλήξει να είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός ο οποίος όμως αναστηλώθηκε από τον ΕΟΤ δίνοντάς του εκ νέου ζωή.



Και για ντόπιο λουκάνικο…

Μπορεί όλοι να ξέρουν τα περίφημα μανιάτικα μοιρολόγια αλλά αν δεν υπήρχε και το ντόπιο λουκάνικο, δεν θα σε στέλναμε σε καστροπολιτείες. Οι καστροπολιτείες με γούστο και άρωμα, όπως είναι η Βάθεια της Μάνης, σου υπόσχονται ένα καλό τραπέζι με ελληνικές γεύσεις και φιλόξενη περιποίηση. Οι Μανιάτες, που όλο και από κάποιο ανέκδοτο του τόπου τους θα θέλουν να σου πουν, φημίζονται για το ντόπιο παστό, το βιολογικό λάδι και για τα οικόσιτα χοιρινά. Έχετε, λοιπόν, πολλούς λόγους για να φάτε στους Μανιάτες, στους παλιούς «λουπινοφάγους» του 19ου αιώνα. 

 


Σπήλαιο Δυρού, φυσικό θαύμα
Εφόσον βρεθείτε στην περιοχή της Μάνης τότε δεν πρέπει να χάσετε ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια της Ευρώπης. Το σπήλαιο του Δυρού είναι ένα θαύμα της φύσης που αξίζει να δείτε από κοντά και να θαυμάσετε με τις ώρες να το μεγαλείο του. Τριάντα πέντε χιλιόμετρα δυτικά του Γυθείου κουρνιάζει η πανέμορφη βοτσαλιά του Δυρού και στα έγκατα της γης ένα από τα πιο όμορφα λιμναία σπήλαια της Ευρώπης! Στο σπήλαιο του Δυρού η φύση με την υπομονή εκατομμυρίων χρόνων, δημιουργεί σαν ύστατος καλλιτέχνης αριστουργήματα ανεπανάληπτης ομορφιάς. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο που πρέπει ο καθένας να δει. Η περιήγηση με τις βάρκες στους αξιοποιημένους θαλάμους του είναι μια συναρπαστική εμπειρία.