Το χωριό που «τα πήρε» απ το Ναπολέοντα

20048 Επισκέψεις στο άρθρο

«Τα πήραν» κι από τον Μέγα Ναπολέοντα. Οι έμποροι από αυτό το πανέμορφο χωριό ήταν απλά δαιμόνιοι!

Η ιστορία λέει πως οι έμποροι από το Συρράκο κατάφεραν να κλείσουν εμπορική συμφωνία ακόμα και με το Ναπολέοντα για να προμηθεύουν με αδιάβροχες κάπες από μαλλί κατσίκας που έφταχναν στο χωριό. Τι αξίζει όμως να μάθουμε για αυτό το υπέροχο ηπειρώτικο χωριό;

Συρράκο: Το ωραιότερο χωριό της Ηπείρου
Το Συρράκο είναι ένα από τα ωραιότερα ηπειρώτικα χωριά. Πρόκειται για βλαχοχώρι που ανήκει στο Ν. Ιωαννίνων και έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός. Είναι γραφικότατο και θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα Ζαγοροχώρια, τα οποία όμως βρίσκονται πολύ βορειότερα. Τα σοκάκια είναι στρωμένα με άσπρη πέτρα πελεκητή, δεξιά και αριστερά χαμηλές μάντρες, ξύλινες πόρτες, παλιές, αμπαρωμένες, με μπρούτζινα «χτυπητήρια» και γυφτόκαρφα θα σας καλωσορίσουν πεζούς καθώς στο χωριό απαγορεύονται τ αυτοκινητα. Περιπλανηθείτε στα ανηφορικά δρομάκια του και να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. 




Το λαογραφικό μουσείο στο σπίτι του Κώστα Κρυστάλλη
Επισκέψου ένα πανέμορφο λαογραφικό μουσείο ίσως από τα ωραιότερα της Ελλάδας στο πατρικό σπίτι του μεγάλου ποιητή Κώστα Κρυστάλλη. Θαύμασε τα εκθέματα που ως επι το πλείστον είναι αντικείμενα της οικογένειας του ποιητή αλλά και δωρεές άλλων κατοίκων του Συρράκου. Αξίζει επίσης να πούμε πως πέρα από τον Κρυστάλλη καταγωγή από το Συρράκο και στα βήματα των οποίων μπορείτε να περπατήσετε είχε και ο πρώην πρωθυπουργοός Ιωάννης Κωλέττης.

Παγωμένο βουνίσιο νερό στη βρύση της «Γκούρας»
Στην πλατεία με τα δύο τεράστια πλατάνια βρίσκεται και ο ναός του Αγ. Νικολάου, ενώ πολύ κοντά στην πλατεία θα βρείτε και τη θαυμάσια σκεπαστή πέτρινη βρύση της «Γκούρας» με τρία στόμια, τα οποία μας προσφέρουν όλο το χρόνο παγωμένο και καθαρό βουνίσιο νερό. Υπάρχει κι ένα χαρακτηριστικό τριώροφο κτήριο, το οποίο χτίστηκε πριν 100 περίπου χρόνια και λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο αλλά τώρα πια που δεν υπάρχουν μαθητές έχει αναπαλαιωθεί και στεγάζει ξενοδοχείο.



H εντυπωσιακή μονή Κηπίνας
Η μονή Κηπίνας βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες και είναι κτισμένη σε μία βραχώδη απότομη πλαγιά, που υψώνεται πάνω από τον ποταμό Καλαρρυτιώτικο. Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται από ένα μικρό μονοπάτι, λαξευμένο στο βράχο και συνεχίζει με ξύλινη γέφυρα, που οδηγεί στα προσκτίσματα της μονής. Η επιβλητική ομορφιά των γύρω βουνών και το σημείο που είναι χτισμένο το μοναστήρι απλά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Μέσα στη μονή μια μυστική πόρτα οδηγεί σε κρύπτη, μια μεγάλη σπηλιά, μήκους 240 μέτρων, η οποία την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της εθνικής αντίστασης αποτέλεσε κρησφύγετο των υπόδουλων Ελλήνων και των αντιστασιακών. Όταν αυτή σηκώνεται δημιουργεί κενό 4 μέτρων στο γκρεμό, προφυλάσσοντας το μοναστήρι. Μπορείτε να θαυμάσετε τις αγιογραφίες και να περιηγηθείτε στα κελιά των μοναχών και σίγουρα θα σας κυριεύσει αίσθημα κατάνυξης και συγκίνησης. Πίσω από το ναό υπάρχει μια εντυπωσιακή σπηλιά μήκους 270 μέτρων, ενώ η επικοινωνία με το μονοπάτι που φτάνει από το πλάι, γίνεται με μια εκπληκτική κρεμαστή γέφυρα! Μην το χάσετε!!!