Λίμνη Δάσιου

70712 Επισκέψεις στο άρθρο

Από το παραθαλάσσιο Ξυλόκαστρο που απέχει 105 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 28 χιλιόμετρα από την Κόρινθο ακολουθούμε τη διαδρομή που καταλήγει στο γνωστό ορεινό θέρετρο των Τρικάλων. Ο δρόμος αφού διασχίσει τον πυρήνα του οικισμού των ¶νω Τρικάλων, συνεχίζει την ανάβαση και καταλήγει στο μικρό Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήριας που βρίσκεται σε ύψος 1450 μέτρων.

Από εδώ μπορείτε να ακολουθήσετε τον εξαιρετικά λασπωμένο δρόμο που καταλήγει στις όχθες της λίμνης του Δάσιου, της πιο ορεινής λίμνης της Πελοποννήσου που τη συναντάμε σε ύψος 1500 μέτρων.

Πρόκειται για μια εποχιακή, μικρή σε μέγεθος λίμνη με ευμετάβλητη  επιφάνεια που την άνοιξη πλησιάζει τα 60 στρέμματα. Αυτήν την εποχή το βάθος της ξεπερνά τα 2 μέτρα, ενώ το φθινόπωρο περιορίζεται σε 40-50 εκατοστά.

Τη λιμνούλα αγκαλιάζει ένα εκτεταμένο μικρό δάσος ελάτης και μαύρης πεύκης, ενώ θαυμάσια είναι η θέα προς την κορφή της Μεγάλης Ζήριας (υψόμ. 2376 μ.). Η λίμνη Δάσιου  αποτελεί σημαντικό τόπο αναπαραγωγής για τουλάχιστον 8 είδη αμφιβίων, ανάμεσά τους και ο πράσινος δενδροβάτραχος, το μοναδικό είδος βατράχου στην Ελλάδα που αναζητεί τη λεία του σκαρφαλώνοντας σε δέντρα. Στη λίμνη του Δάσιου μπορείτε να έρθετε από τα ¶νω Τρίκαλα ακολουθώντας πεζοπορικό μονοπάτι.