Λίμνη Καϊάφα

71170 Επισκέψεις στο άρθρο

Από το λιμάνι του Κατάκολου και σχεδόν 70 χιλιόμετρα νοτιότερα έως τις ακτές της Κυπαρισσίας, προς τη μεριά του νομού Μεσσηνίας, ξεδιπλώνεται μια μοναδικής φυσικής ομορφιάς παραλία με αμμόλοφους, αμμοθίνες και πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα.

Αναμφίβολα όμως το ομορφότερο σημείο αυτής της θαυμαστής ακτογραμμής είναι εκείνο όπου τα γαλαζοπράσινα χρώματα της λίμνης Καϊάφα συναντούν το γαλάζιο του Ιονίου.

Ερχόμενοι από Πύργο με κατεύθυνση νότια, αφού περάσουμε το χωριό Σαμικό θα βρεθούμε να οδηγούμε στο στενό πέρασμα που χωρίζει το ανοιχτό πέλαγος από τις κατάφυτες όχθες της λίμνης. Εδώ στη σκιά του βουνού Λαπίθα,  στα πόδια του  Ιονίου πελάγους, κυριολεκτικά πάνω στον δρόμο Πύργου – Κυπαρισσίας συναντάμε την λιλιπούτεια λίμνη Καϊάφα. Στις βόρειες όχθες της πηγάζουν ιαματικές πηγές όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Κένταυρος Νέσσος έπλυνε τις πληγές του όταν κτυπήθηκε από τα δηλητηριασμένα βέλη του Ηρακλή. Η λίμνη Καϊάφα παρουσιάζει τα γνωρίσματα ενός ζωντανού καταφυγίου άγριας ορνιθοπανίδας, αλλά και ενδιαιτήματος πολλών ειδών αφού με τους άφθονους καλαμιώνες της παρέχει στα υδρόβια πουλιά, ιδανικά σημεία φωλιάσματος. Η ευρύτερη παραλιακή ζώνη προστατεύεται από το δίκτυο "Natura 2000". Δυστυχώς τα σημάδια της μεγάλης καταστροφής από τις πρόσφατες πυρκαγιές είναι ακόμη ορατά.

Υποδομές στην περιοχή θα βρείτε σε όλη την παραλιακή ζώνη, στην Ζαχάρω, την Κυπαρίσσια και φυσικά στην Αρχαία Ολυμπία από την οποία η λίμνη Καϊάφα απέχει 25 χλμ.