Το κάστρο του `Αργους, νομός Αργολίδας

31358 Επισκέψεις στο άρθρο

Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από το Ναύπλιο, βρίσκεται το σύγχρονο ¶ργος, κτισμένο στη θέση της αρχαιότερης πόλης του Ελλαδικού χώρου.
Αν υψώσεις το βλέμμα σου  πάνω,  στον  Αργολικό   ουρανό,  θα διακρίνεις στην κορφή του λόφου τα ισχυρά τείχη του μεσαιωνικού βιγλάτορα. Στην είσοδο του σχετικά άγνωστου αυτού κάστρου, καταλήγει ανηφορικός, αλλά ασφάλτινος δρόμος. Η επόπτευση από εδώ σε όλη την πεδιάδα,  το Ναύπλιο και τον Αργολικό  κόλπο είναι μοναδική. Για τον λόγο αυτό, η  τοποθεσία  οχυρώθηκε από τα πανάρχαια  χρόνια. Ο μύθος μάλιστα αναφέρει ότι εδώ ύψωσαν τα πρώτα τείχη οι Κύκλωπες, ενώ το σίγουρο είναι πως τον λόφο οχύρωσε το πανάρχαιο φύλο των Πελασγών.
Αργότερα  Βυζαντινοί,  Φράγκοι,  Ενετοί και  Τούρκοι   μηχανικοί χρησιμοποιώντας αρχαία δομικά υλικά πρόσθεσαν στο πέρασμα των αιώνων, τις δικές τους επάλξεις που διασώζονται μέχρι και σήμερα. Η σημερινή κατάστασή του, καθώς διατηρούνται σχεδόν όλα τα εξωτερικά τείχη, φαινομενικά δείχνει καλή. Ωστόσο στο εσωτερικό του ο επισκέπτης αντικρίζει κυρίως σωρούς από πέτρες.