Μονεμβασία, νομός Λακωνίας

31370 Επισκέψεις στο άρθρο

Όπως θα έρχεσαι από τη Σπάρτη (85 χλμ.), το εντυπωσιακό βραχοβούνι και η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς ξεπετάγονται από τη θάλασσα και σου μαγνητίζουν το βλέμμα !

Ο δρόμος διατρέχει τον καινούργιο οικισμό που έχει κτισθεί έξω από τα τείχη και σταματά μπροστά στην είσοδο  του κάστρου όπου υπάρχει ένας μάλλον άβολος, όταν έχει κίνηση, χώρος στάθμευσης.

Αφού διασχίσεις την επιβλητική καστρόπορτα αξίζει να αναζητήσεις τις παλιές βυζαντινές εκκλησιές -αριθμούν περισσότερες από σαράντα- που βρίσκονται στην Παλιά Πόλη, να δεις τα ενετικά σύμβολα που υπάρχουν εντειχισμένα στα παλιά αρχοντικά, να περιεργασθείς και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Από την πλατεία θΆ ανηφορίσεις τα άφθονα σκαλοπάτια που οδηγούν στα χαλάσματα της ¶νω Πόλης, η οποία δεσπόζει στην κορφή του βράχου.  Αυτή είναι μια αρκετά κουραστική  βόλτα που όμως αξίζει όσο χρόνο κι αν σου πάρει. Στο ψηλότερο σημείο του βράχου ξεχωρίζει ο επιβλητικός ναός της Αγ. Σοφίας (12ος αι) που μοιάζει να ισορροπεί  ανάμεσα στο γαλάζιο του ουρανού και στο χάος του γκρεμού.