Καλαμάτας, νομός Μεσσηνίας

31355 Επισκέψεις στο άρθρο

Στη θέση του σημερινού αστικού χώρου ο Όμηρος αναφέρει την πόλη Φαρές, όμως η Καλαμάτα  γεννήθηκε και αναπτύχθηκε κυρίως κατά την Φραγκοκρατία  γύρω από τη θέση όπου δέσποζε ένα μικρό οχυρό.  Μετά το 1208 κτίζεται το κάστρο από τον Φράγκο ηγεμόνα  Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο και κάτω από την προστασία του αρχίζει η πόλη να εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο και στο σπουδαιότερο λιμάνι της νότιας Πελοποννήσου. 
Το Κάστρο  της Καλαμάτας είναι σημείο αναφοράς και οπωσδήποτε θα περάσετε μια βόλτα από εδώ.  Εδώ βρίσκεται και το όμορφο αμφιθέατρο που φιλοξενεί το καλοκαίρι σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις  όπως το καταξιωμένο  Διεθνές  Φεστιβάλ Χορού.  Κατηφορίζοντας από το κάστρο προς την πλατεία Υπαπαντής, όπου δεσπόζει ο ομώνυμος ναός με τους ασημένιους τρούλους θα καταλήξετε στην  πλατεία της 25ης Μαρτίου με τους ανδριάντες των αγωνιστών του `21.
Σε μικρή απόσταση θα συναντήσετε την ιστορική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (κτίσμα του 1317), όπου σύμφωνα με τους Καλαματιανούς στις 23 Μαρτίου 1821 κηρύχθηκε πρώτα εδώ η Επανάσταση.