Βουνίσιες αποδράσεις γύρω από τα Καλάβρυτα

Διαβάστηκε από 5453 αναγνώστες

Ορεινή Αιγιαλεία: Δροσερό καταφύγιο για μια σύντομη βουνίσια «απόδραση» είναι το χωριό Φτέρη (υψ. 1.100) που απέχει μόλις 23 χιλιόμετρα από το Αίγιο. Δημοφιλής προορισμός είναι η μονή Ταξιαρχών και η ανάβαση στη σκήτη του Οσίου Λεοντίου που θα σας μείνει αλησμόνητη. Δυτικά του Αιγίου συναντάμε την παραλιακή πολίχνη του Διακοφτού, σημείο αναφοράς για όσους επιχειρούν τη σύντομη, αλλά εντυπωσιακή διάσχιση του φαραγγιού με το τραινάκι του Οδοντωτού που περνά από τη γραφική Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα.

Εκδρομή στα Κλουκινοχώρια
Με αφετηρία την Ακράτα ο δρόμος μ ένα τολμηρό διασκελισμό χάνεται στην αγκαλιά των βουνών. Σύντομα η φύση δείχνει βουνίσια διάθεση καθώς ψηλότερα ξεπροβάλλουν τα πρώτα έλατα. Το τοπίο «απογειώνεται» στη λίμνη Τσιβλού και στις πετρόκτιστες γειτονιές των Κλουκινοχωρίων (Σόλος, Περιστέρα, Μεσορούγγι, Ζαρούχλα) που κουρνιάζουν στη σκιά του επιβλητικού Χελμού.

Για σκι στο Χελμό
Τα Καλάβρυτα (70 χιλιόμετρα από την Πάτρα) ακουμπούν στις δασωμένες πλαγιές του Χελμού σε υψόμετρο 750μ. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το «Μουσείο Ολοκαυτώματος» που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο, το πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί τη Δημακοπούλειο βιβλιοθήκη και το περίφημο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας. Από την ορεινή πολίχνη θα ανηφορίσετε ως το χιονοδρομικό κέντρο Χελμού που είναι ένα από τα καλυτέρα και πιο οργανωμένα της Ελλάδας. (τηλ.26920 24452 www.kalavrita-ski.gr).

Αρχαίο θέατρο Αιγείρας
Η αρχική κατασκευή του ανάγεται στο πρώτο μισό του 3ο π.Χ αιώνα, ενώ επεμβάσεις έκαναν και οι Ρωμαίοι αργότερα (2ο π.Χ ). Η χωρητικότητά του έφθανε τους 3000 θεατές και η θέση του πρόσφερε ανεπανάληπτη θέα στη θάλασσα από υψόμετρο 350 μ.

Μια αξέχαστη διαδρομή
Δέκα επτά χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα με παράκαμψη από το δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο, θα επισκεφθείτε τα χωριά Aνω και Κάτω Λουσοί που βρίσκονται πάνω στο οδικό άξονα Καλαβρύτων – Κλειτορίας. Από τους Κάτω Λουσούς θα προσεγγίσετε τον αρχαιολογικό χώρο της Ημερησίας Αρτέμιδος. Στη συνέχεια θα κατηφορίσετε για το χωριό Καστριά όπου βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο των Λιμνών (www.kastriacave.gr) . Από εδώ θα επισκεφθείτε τις πηγές του ποταμού Αροάνιου κοντά στο χωριό Πλανητέρο και θα καταλήξετε στην γραφική κωμόπολη Κλειτορία.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή