Η πολυπολιτισμική Κομοτηνή

Διαβάστηκε από 1935 αναγνώστες

Στο κέντρο της Θράκης, μια πόλη-πολιτισμικό ψηφιδωτό, γεμάτη αρώματα και μυρωδιές που φέρνουν κοντά τη Δύση με την Ανατολή. Τόσο το παλιό, όσο και το σύγχρονο πρόσωπο της Κομοτηνής είναι εξίσου γοητευτικά και μας προκαλούν να τα ανακαλύψουμε.

Περιηγηθείτε στο σαββατιάτικο παζάρι μεταξύ των οδών Αγχιάλου και Δημοκρατίας όπου χριστιανοί, μουσουλμάνοι, Ρομά και Πομάκοι πουλούν από ρούχα μέχρι ζαρζαβατικά και μπαχάρια... Ανακαλύψτε την οδό Μπακαλμπάση με τους καφενέδες, τις πλακοστρωμένες οδούς Ηπείρου και Ερμού του εμπορικού κέντρου με τα παραδοσιακά καφεκοπτεία, από τα τενεκετζίδικα, τα ζαχαροπλαστεία με τα βουτυρένια γλυκίσματα και τα παλαιοπωλεία της παλιάς αγοράς. Το σύγχρονο πρόσωπο της Κομοτηνής είναι επίσης γοητευτικό, με ωραία στέκια για μεζέ, καλόγουστα μπαράκια και clubs που γεμίζουν φοιτητές.

«Must see» της επίσκεψης σας
• Το Εσκί Τζαμί (παλιό τζαμί) στην οδό Φιλικής Εταιρείας είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη τη Ροδόπη και χτίστηκε το 1608. Τα χαλιά του είναι από την Προύσα, ενώ τις τοιχογραφίες του τρούλου έχουν φιλοτεχνήσει Κωνσταντινουπολίτες ζωγράφοι. Το νεότερο τζαμί της πόλης, το Γενί Τζαμί, στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Ερμού φιλοξενεί και τη Μουφτεία Κομοτηνής. Ακριβώς δίπλα του στέκει ο Πύργος Ρολογιού, που χτίστηκε το 1884, την εποχή του σουλτάνου Αμντούλ Χαμίτ.
• Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική έως τη βυζαντινή εποχή, τα οποία προέρχονται από το Νομό Ροδόπης, τα Άβδηρα της Ξάνθης και τη Μέση του Έβρου.
• Θρακικό Μουσείο Παιδείας. Ανήκει στην Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής και παρουσιάζει στον επισκέπτη έντυπο υλικό και σχολικά είδη που έχουν αποκτήσει ιστορική αξία. Θα δείτε μαθητικές ποδιές, τα καπέλα με την κουκουβάγια που φορούσαν τα αγόρια, παλιά θρανία, σάκες κ.ά.
• Λαογραφικό Μουσείο. Στεγάζεται στο καλοδιατηρημένο αρχοντικό Πεΐδη, χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, και στις προθήκες του θα δείτε φορεσιές, κεντήματα, κομψοτεχνήματα από χαλκό, γεωργικά εργαλεία κ.ά. που προέρχονται από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη καθώς και από περιοχές της Μικράς Ασίας.

Το chris-eve προτείνει
Κάντε κοντινές εξορμήσεις! Λόγω του κομβικού σημείου που είναι χτισμένο το φιλόξενο ξενοδοχείο σας παρέχει την δυνατότητα για μια γκάμα εκδρομών!
• Αλεξανδρούπολη - Έβρος: Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γραφική έχει όμως ως σήμα κατατεθέν έναν από τους πιο επιβλητικούς φάρους της χώρας κι έναν από τους ωραιότερους παραλιακούς δρόμους της Βόρειας Ελλάδας.
• Δάσος Δαδιάς: Κατάφυτο, καταπράσινο και εντυπωσιακό, το Δάσος της Δαδιάς γοητεύει όσους βρεθούν στα μονοπάτια του, τα περιτριγυρισμένα από πεύκα, που οδηγούν σε μαγευτικές πλαγιές. Προσφέρει στους περιηγητές μια αξέχαστη αναζωογόνα επαφή με την φύση της βόρειας Ελλάδας.
• Παλιά Πόλη Ξάνθης: Η πόλη είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, που έχει μείνει ανεπηρέαστος από τη φθορά του χρόνου και διατηρεί την αρχοντιά και τη μεγαλοπρέπειά του.
• Ποταμός Νέστος: Ο ποταμός Νέστος είναι από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ελλάδος. Πηγάζει από το Όρος Ρίλα στη Βουλγαρία και εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή