Λιτόχωρο: Στην κατοικία των θεών

Διαβάστηκε από 2169 αναγνώστες

Ακριβώς κάτω από τη σκιά του Ολύμπου, η γραφική κωμόπολη συνδυάζει αρμονικά το πράσινο με το γαλάζιο, ατενίζοντας από τη μια τις κατάφορες πλαγιές του όρους και από την άλλη την απέραντη θάλασσα του Αιγαίου.

Πού θα μείνω; Hotel Μυρτώ
Μόλις 24 χλμ. νότια από την Κατερίνη, στο ταξίδι για Θεσσαλονίκη, βρίσκεται το γραφικό Λιτόχωρο, το πιο γνωστό παραθεριστικό κέντρο της Πιερίας. Η «πύλη των θεϊκών κατοικιών» είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού των θεών, αποτελώντας ορμητήριο για ορειβατικές εξορμήσεις, όμως, από την άλλη, στις πανέμορφες ακτές της ένας σημαντικός όγκος τουριστικών καταλυμάτων αναπτύσσεται, προσφέροντας μοναδική ευκαιρία για εναλίες δραστηριότητες!

Τι πρέπει να επισκεφθείτε
* Τον αρχαιολογικό χώρο στο Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων. Μια ολόκληρη αρχαία πόλη με λουτρά, ιερά, αγορά και θέατρο παραμένει ζωντανή και προσελκύει αμείωτα τον τουρισμό.
* Το Κάστρο του Πλαταμώνα, ένα από τα πιο αξιόλογα βυζαντινά μνημεία, κτισμένο στον Κάτω Όλυμπο.
* Το φαράγγι του Ενιπέα, του ποταμού που κατεβαίνει από τον Όλυμπο και τα νερά του σχηματίζουν μικρές λίμνες, που χάνονται σε υπόγειες καταβόθρες σχηματίζοντας μαγευτικές εικόνες.
* Το μοναστήρι του Αγίου Διονύσου, σε υψόμετρο 900 μ. στον Όλυμπο, κοντά στη γραφική τοποθεσία Μύλοι, με το γραφικό νερόμυλο ακόμη σε λειτουργία.

Ορεινές διαδρομές
Ασυναγώνιστης ομορφιάς τα τοπία του Ολύμπου, κατάφυτα από πλούσια αλπική βλάστηση, με βάση το Λιτόχωρο, γίνονται τακτικοί προορισμοί φυσιολατρών: Από το ορειβατικό μονοπάτι Ε4, ξεκινάμε και περνάμε μέσα από τη χαράδρα του Ενιπέα, για να φτάσουμε στη θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Ο δρόμος είναι δασικός και κατά μήκος υπάρχουν ειδικές θέσεις απ όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς τη θέα, να πιει καθαρό νερό και να mσυνεχίσει για το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (2.100 μ.).
Aλλη διαδρομή, από τη θέση Γκορτσιά για το Οροπέδιο των Μουσών και από εκεί για τις ψηλότερες κορφές του Ολύμπου.

Και το καλοκαίρι πλεονεκτεί
Αμμουδερές παραλίες με βαθυγάλανα νερά χαρακτηρίζουν τα 30 χλμ. ακτών του τόπου αυτού. Οργανωμένες πλαζ, θαλάσσια σπορ και ψάρεμα στ ανοικτά, σε συνδυασμό με γαλήνη και κατακάθαρη θάλασσα καθηλώνουν όλους τους επισκέπτες, για αυτό και η τουριστική κίνηση έχει τα τελευταία χρόνια εδώ μόνιμη ανοδική πορεία. Οι σπουδαιότερες είναι:
* Η παραλία της Πλάκας, με οργανωμένα κάμπινγκ και αναρίθμητα επιπλωμένα διαμερίσματα, ιδανικό σημείο για ήσυχες οικογενειακές διακοπές, χωρίς να λείπει το έντονο στοιχείο της διασκέδασης στα παράλια κλαμπ.
* Η Γρίτσα, προσφέρεται για κοσμοπολίτικες διακοπές σε πολυτελή ξενοδοχεία, καθώς και για φανατικούς ψαροφαγάδες…
* Ο Σταθμός, όπου καταφεύγει μεγάλος αριθμός των παραθεριστών, ακριβώς στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.
* Η παραλία του Βαρικού, χρυσή και ρηχή αμμουδιά, κατάλληλη κυρίως για παιδιά, με πολλά κάμπινγκ.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή