Ένα κρυμμένο χωριό στους πρόποδες του Παρνασσού

Διαβάστηκε από 2277 αναγνώστες

Η Λιλαία , είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό, 300 περίπου κατοίκων, στα βόρεια ριζά του Παρνασσού, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πλούσια βλάστηση. Ανατολικά και δυτικά του χωριού είναι τα δύο κεφαλόβρυσα. Δίπλα στο χωριό κατεβαίνει ορμητικά ο Αγοριανίτης, με τα νερά του οποίου παλιότερα κινούνταν οι μύλοι του χωριού. Ερείπια των μύλων συναντάμε και σήμερα.

Πού θα μείνω; Κάστρο Λιλαίας
Το χωριό διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα, κυριαρχούν τα πέτρινα σπίτια με τις πλακόστρωτες αυλές. Μπροστά του απλώνεται ο κάμπος του Βοιωτικού Κηφισού και χαρίζει στον επισκέπτη ένα ευχάριστο και πανέμορφο θέαμα. Είναι γενέτειρα πολλών επώνυμων ανθρώπων στην ιστορική της διαδρομή ενώ κάηκε ολοσχερώς στην Kατοχή το 1943 από τους κατακτητές, οι οποίοι δεν δίστασαν να ρίξουν στη φωτιά και τους ανήμπορους γέρους που είχαν μείνει στο χωριό. Για το λόγο αυτό πήρε τον τίτλο <<Μαρτυρικό Χωριό>>.

Διαθέτει άφθονα νερά ειδικά κατά την περίοδο της άνοιξης που θα συναντήσετε στην πηγή στην Αγία Ελεούσα, στην πηγή του Γάτσινου και στον Αγοριανίτη, που κατεβαίνει δίπλα στο χωριό, τα νερά του οποίου παλιότερα έδιναν κίνηση στους μύλους του χωριού. Ερείπια μύλων συναντάμε και σήμερα.

Γενέτειρα σημαντικών ανθρώπων κατά την ιστορική της διαδρομή, κάηκε ολοσχερώς στην κατοχή από τους Γερμανούς κατακτητές οι οποίοι τον Οκτώβριο του 1943, με αφορμή την περισυλλογή αμερικανών τραυματισμένων πιλότων, από τους κατοίκους του χωριού και από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Από τα 160 σπίτια που είχε τότε το χωριό κάηκαν τα 150 ενώ εκτελέστηκαν συνολικά 11 άμαχοι.

Δραστηριότητες
• Ιδανικό μέρος για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ μιας και βρίσκεται από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού σε απόσταση αναπνοής ( 20 χιλιόμετρα μέσω Ανω Σουβάλας , 30 χιλιόμετρα μέσω Αμφίκλειας , 37 χιλιόμετρα μέσω Επταλόφου ).
• Για τους πεζοπόρους & ορειβάτες πλήθος διαδρομών με πιο φανταστική τη διαδρομή Κακόρεμα -Μπαρτοσπηλιά - Φτερόλακα - Πουρνάρι.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή