Στην αγκαλιά τηs Πίνδου

Διαβάστηκε από 2295 αναγνώστες

Ταξιδεύουμε στα χωριά του Ασπροποτάμου και γνωρίζουμε την Καστανιά σε μια περιοχή κατάφυτη με καστανιέs, καρυδιέs, μηλιέs, φουντουκιέs, οξιέs, έλατα και πεύκα.

Το Hotel Manakos σας προτείνει:
• Περίπατους στο δάσοs του βουνού Κυνηyόs ή Όμορφη Ράχη, με τιs οξιέs και τιs καστανιές.
• Ορεινή πεζοπορία μέχρι τιs κορυφέs Στέμμα, Μοράβα και Χιόλι από όπου η θέα είναι καταπληκτική.
• Διαδρομέs 4Χ4 μέχρι την περίφημη μονή των θολιανών, την πέτρινη τοξωτή γέφυρα τηs Κρανιάs και τα πανέμορφα χωριά Πολυθέα, Ανθούσα και Χαλίκι.
• Σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλϊου, το οποίο αν και μικρό είναι πλήρωs εξοπλισμένο με 3 πίστεs, σκι λιφτ, τελεφερίκ, σαλέ και σχολή σκι με κατάστημα ενοικίασηs εξοπλισμού.
• Χρήση τηs ιδιωτικήs πίσταs, για Test Driνe, μηχανών Enduro καθώs και οχημάτων 4χ4. Επίσηs δυνατότητα διοργάνωσης αγώνων Enduro ή Motocross καθώs και αγώνων Trial 4χ4 κατηγορίαs Κ1, Κ2, Κ3.

Τα χωριά του Αχελώου
Το κυριότερο από τα χωριά αυτά είναι η Καστανιά, 34 χιλιόμετρα δυτικά της Καλαμπάκαs, με πληθυσμό 150 άτομα το χειμώνα, που όμωs υπερβαίνουν τα 1.200 του μήνεs του καλοκαιριού. Τα άφθονα και κρύα νερά των πηγών Στίνοs (που βρίσκεται στη θέση Γκούρα μέσα στα πλατάνια), Νίστροs, Γεωργομάvos και Σούντια, με το καλύτερο νερό στη θέση Μπούροs, και τα ποτάμια Καστανιώτικοs και Πριόνια συμπληρώνουν τπ μαγεία ταυ τοπίου.

Η αλπική φύση της Πίνδου
Ξεχωρίζει το δάσοs του βουνού Κυνηγόs ή Όμορφη Ράχη (1.845 μ ), που οι Καστανιώτεs χάρισαν στα βασιλιά Γεώργιο Α όταν αυτόs επισκέφτηκε το χωριό τα 1881. Γιο το λόγο αυτό ονομάστηκε και «Βασιλικό Δάσοs». Εκπληκτική είναι η θέα από τιs κορυφέs Κρούνεs ή Στέμμα (1.239 μ.). Μοράβα (1.930 μ.) και Χιόλι στα Ν.Δ. (1.970 μ.). Κύρια ενασχόληση των κατοίκων του χωριού είναι η υλοταμία, συνέπεια τηs ύπαρξηs μεγάλων δασών στην περιοχή, και της γεωργοκτrηνοτροφίας.

Οff Road Πρόταση
Καλαμπάκα-Μουργκάνι-Καστανιά-Αμάραντοs-Δολιανά-Κρανιά-Δολυθέα-Κατάφυτο-Ανθούσα-Χαλίκι είναι μια καταπληκτική διαδρομή στην περιοχή του Ασπροποτάμου, η οποία μπορεί να γίνει ακόμα και σε μία μέρα. Καταλληλότερος σταθμόs για διανυκτέρευση είναι το ΗοteΙ Μαnαkοs στην Καστανιά. Από το Χαλίκι ο δρόμος συνεχίζει για το Μέτσοβο. Ανάμεσα στα χωριά Κατάφυτο και Πολυθέα μια διασταύρωση με χωματόδρομο οδηγεί -μέσω των χωριών Αγία Παρασκευή, Δέσση και Πύρρα- στο κομμάτι τηs Πίνδου που αποτελείται από τα χωριά Νεραϊδοχώρι, Περτούλι, Ελάτη.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή