Ανοιχτό όλο το χρόνο το Κάστρο της Αρτας

Διαβάστηκε από 1276 αναγνώστες

Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αποτελεί για την Άρτα το γεγονός ότι ο Κάστρο είναι πλέον ανοικτό όλο το χρόνο, αφού διαθέτει το δικό του φύλακα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως δικαίωση των προσπαθειών που όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει και δίνει τη δυνατότητα πλέον για ολόπλευρη αξιοποίηση και ανάδειξη του χώρου του Κάστρου, το οποίο για πάνω από 20 χρόνια παρέμενε κλειστό.

Η αρχή έγινε με την διοργάνωση από το Δήμο Αρταίων του «Παραμυθένιου Κάστρου» τα φετινά Χριστούγεννα, γεγονός που ανέδειξε πανελλαδικά το Κάστρο, το οποίο άνοιξε τις πύλες του μετά και από το επιτυχημένο έργο συντήρησης που έκανε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας (μέσω ΕΣΠΑ) και αποτέλεσε εφαλτήριο για να δοθεί εν τέλει λύση σε ένα πρόβλημα που χρόνιζε και απασχολούσε κάθε Αρτινό πολίτη.

Ο Δήμος Αρταίων έχοντας ως γνώμονα την επαναλειτουργία του Κάστρου, που μαζί με το Γιοφύρι αποτελούν σύμβολα της πόλης μας, όλο το προηγούμενο διάστημα με παρεμβάσεις, είτε γραπτές, είτε δια ζώσης στους κεντρικούς αρμόδιους φορείς υποστήριζε το αίτημα και την ανάγκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας για τη στελέχωσή της με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να παραμένει το Κάστρο Ανοικτό, κάτι που αποτελούσε κοινό και πάγιο αίτημα των Αρτινών, καθώς και ομάδων πολιτών που είχαν συσταθεί για αυτό το σκοπό.

Ο Δήμος Αρταίων είχε ζητήσει την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμα τα μνημεία της περιοχής μας από τους πολίτες και να αποτελέσει η Άρτα πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστικής ανάπτυξης, κάνοντας τις παρακάτω ενέργειες:
- Με το από 25 Φεβρουαρίου 2015 (αρ. πρωτ: 6318) έγγραφο προς το Υπουργείο Πολιτισμού
- Με το από 6 Απριλίου 2015 (αρ. πρωτ: 11104) έγγραφο προς το Υπουργείο Πολιτισμού
- Με ομόφωνη απόφασή (την 496/2015, στις 21 Δεκεμβρίου 2015) του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων
- Με τα από 8 Ιανουαρίου 2016 (αρ. πρωτ: 507) έγγραφο προς τον Υπουργό Πολιτισμού και τις αρμόδιες Διευθύνσεις
- Με το από 18 Φεβρουαρίου 2016 (αρ. πρωτ:5324) έγγραφο προς τον Υπουργό Πολιτισμού και τις αρμόδιες Διευθύνσεις
- Με συχνές επισκέψεις του Δημάρχου στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο γραφείο του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού. Να σημειωθεί πως ο Δήμος Αρταίων με το από 24 Δεκεμβρίου 2015 (αρ. πρωτ: 44770) έγγραφο προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, είχε διαθέσει υπάλληλό του, που θα βρισκόταν στην είσοδο του Κάστρου, ωστόσο αναμενόταν η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Δήμος Αρταίων θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους φορείς και τα πρόσωπα που συνέδραμαν στην προσπάθεια να ανοίξει και πάλι το Κάστρο, καθώς βέβαια και για την άριστη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, η οποία επιτελεί πολύ σημαντικό και καθοριστικό έργο για την ανάδειξη των μνημείων μας και η οποία εδώ και χρόνια είχε πολύ μεγάλη ανάγκη τη στελέχωσή της με το απαραίτητο προσωπικό.

Πλέον, ο Δήμος Αρταίων θα συνεχίσει την προσπάθεια για την αξιοποίηση των χώρων του Κάστρου με την λειτουργία εντός αυτού του πρώην ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο, (όπως λειτουργούσε παλιά και αναφέρεται στο σχετικό Βασιλικό Διάταγμα του 1959), κάτι που έχει αποφασίσει ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με την αρ. 6/2016 Απόφασή του.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή