Ηλεία: Ένα πολυδιάστατο παζλ εικόνων

Διαβάστηκε από 26005 αναγνώστες

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, το παραλιακό πευκοδάσος του Κοτυχίου, η δυναμική παρουσία του ποταμού Αλφειού, η γαλήνη στις όχθες της λίμνης Καϊάφα, οι απέραντες παραλίες του Ιονίου συνθέτουν το πολύχρωμο και πολυδιάστατο παζλ των αξιοθέατων της Ηλείας.

Παραλίες, υγρότοποι και κάστρα
Η εκτεταμένη αμμουδερή ακτή Καϊάφα – Ζαχάρως είναι μία από τις καλύτερες του Μοριά (για όσους αναζητούν τα χιλιόμετρα παραλίας). Η παραλία με την ψιλή χρυσαφένια άμμο και τα κρυστάλλινα νερά, που έχει μάλιστα βραβευτεί με την γαλάζια σημαία της ευρωπαϊκής ένωσης, σίγουρα θα σας αποζημιώσει για την επιλογή σας και θα σας κάνει αυτοστιγμή να ξεχάσετε πολλές από τις παραλίες νησιών που έχετε επισκεφθεί. Ακόμη, από το ακρωτήρι του Aραξου στο βορειοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου, ως το ακρωτήρι της Γλαρέντζας (Κυλλήνη) 40 χιλιόμετρα νοτιότερα, ξεδιπλώνεται μια από τις μεγαλύτερες σε μήκος παραλίες του Μοριά. Σε αυτό το αραγές μέτωπο άμμου συναντάμε το δάσος της Στροφιλιάς (το ομορφότερο παραλιακό δάσος της Ελλάδας) με μικρές λίμνες και παραλίες Ελληνικών χρωμάτων. Στην περιοχή βρίσκονται μερικά από τα πολυτελέστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας. Και όμως ακόμη υπάρχει άφθονος χώρος για τους εραστές της φύσης, της θάλασσας και της ησυχίας. Οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφθείτε το μεσαιωνικό και καλοδιατηρημένο κάστρο Χλεμούτσι που βρίσκεται νότια από το θερινό θέρετρο της Κυλλήνης, κοντά στο χωριό Κάστρο. 

Αρχαία Ολυμπία
Στο σημείο όπου σμίγουν ο Αλφειός με τον μικρότερο Κλαδέο ποταμό, στις παρυφές του κατάφυτου Κρόνιου λόφου, ξεδιπλώνεται ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας. Σχεδόν εφαπτόμενο του αρχαιολογικού χώρου, πνιγμένο στα πεύκα βρίσκεται το ομώνυμο χωριό. Το Ηραίο, το εργαστήριο του Φειδία, το Βουλευτήριο, το Στάδιο, η παλαίστρα, τα λουτρά, ο ναός του Δία και τόσα άλλα ακόμα ερειπωμένα κτίσματα θα σας εντυπωσιάσουν προσφέροντας παράλληλα μια γνωστική εμπειρία της αρχαίας ιστορία μας. Βέβαια θα πρέπει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο όπου εκτίθενται πλήθος σημαντικών ευρημάτων από τις αλλεπάλληλες ανασκαφές.

Κατάκολο, το άγγιγμα του Ιονίου
Το όμορφο λιμάνι ήταν ανέκαθεν το επίνειο του Πύργου. Παλιότερα εδώ φορτωνόταν η πολύτιμη σταφίδα με προορισμό τα λιμάνια της Ευρώπης. Σήμερα το ήσυχο ψαροχώρι έχει αναδειχθεί σε σημαντικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων καθώς από εδώ είναι εύκολη η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Την άνοιξη και το καλοκαίρι στην προκυμαία του, θα απολαύσετε τον περίπατό σας και θα γευτείτε ολόφρεσκο ψάρι στις φημισμένες ψαροταβέρνες, πολλές από τις οποίες στεγάζονται στις παλιές αποθήκες σταφίδας. Αξίζει να ανηφορίσετε ως το λόφο του Ποντικόκαστρου με την υπέροχη θέα στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Μια από τις πλέον δημοφιλείς το καλοκαίρι παραλίες, είναι αυτή του Αγίου Ανδρέα. 

 

 

 

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή