Ορ. Ναυπακτία: Έτοιμη για καστανομαζέματα!

Διαβάστηκε από 2551 αναγνώστες

Όλο τον Οκτώβριο, οι κάτοικοι της Ανω Χώρας στην ορεινή Ναυπακτία ανηφορίζουν προς τους διάσπαρτους καστανόλογκους και με μεράκι μαζεύουν την σοδειά που τόσο απλόχερα χαρίζει η μητέρα φύση.

Χάρη στην αφθονία του κάστανου και της παραγωγής παραδοσιακού τσίπουρου, κάθε χρόνο στην Ανω Χώρα αναβιώνεται με μεράκι και ενθουσιασμό η Γιορτή του Κάστανου και του Τσίπουρου, από τα παλιότερα και ομορφότερα έθιμα του χωριού.

Τα κάστανα, οι μικροί και νόστιμοι αυτοί καρποί που συλλέγονται από τους καστανόλογγους που υπάρχουν διάσπαρτοι γύρω από την Ανω Χώρα, στηρίζουν την οικονομία του χωριού, ήδη από τα χρόνια του Βυζαντίου και γι αυτό, τα καστανομαζέματα μετατρέπονται σε γιορτή. Έτσι, οι καστανιές καλλιεργούνται αιώνες τώρα στο χωριό, ενώ οι άγριες κοσμούν τις γύρω βουνοπλαγιές ανάμεσα στα έλατα. Αλλά επειδή η Ανω Χώρα έχει παράδοση και στο τσίπουρο, το οποίο παράγεται από την απόσταξη της περίφημης μαλαγουζιάς, το καθιερωμένο έθιμο τα θέλει να τιμούνται μαζί, στην ετήσια “Γιορτή Κάστανου & Τσίπουρου”, που διοργανώνεται κάθε Οκτώβριο.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής, η παράδοσης θέλει να γίνεται απόσταξη του τσίπουρου, να ψήνονται κάστανα,  να σερβίρονται γλυκά (μπακλαβάδες, ραβανί, κουραμπιέδες) γλυκά κουταλιού (κεράσι, κάστανο, καρύδι, κυδώνι), τοπικές πίτες και γίδα βραστή.

Η μεγάλη γιορτή λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και κρατάει όλο το σαββατοκύριακο! Ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής στο χωριό επικρατεί οργασμός προετοιμασίας: τα καζάνια για την απόσταξη του τσίπουρου και οι φουφούδες για το ψήσιμο του γλυκού καρπού παίρνουν τις θέσεις τους στο ύπαιθρο. Κανονίστε, λοιπόν, από τώρα την εξόρμησή σας και βρεθείτε μπροστά σε μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!

 

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή