Νέο μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα!

Διαβάστηκε από 2069 αναγνώστες

Στο πανέμορφο κάστρο των Ιωαννίνων, στο τμήμα του Ιτς Καλέ, εκεί όπου κανείς πρώτα αγνάντευε το τζαμί και χάζευε τα σμήνη από τα πουλιά, στην πιο ατμοσφαιρική γωνιά της πόλης, υψώνεται πλέον ένα μουσείο απόλυτα συνταιριασμένο με την ιστορία της περιοχής.

Ένα αναξιοποίητο, μέχρι πρότινος, τμήμα του Κάστρου πλέον αποκτά ζωή και ξεδιπλώνει την ιστορία της αργυροτεχνίας, άμεσα συνυφασμένης με την οικονομική και πολιτισμική ζωή του τόπου. 

Στο μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) ο επισκέπτης μπορεί να μάθει όλα τα μυστικά της ξεχωριστής αυτής τέχνης, να δει πως η πρώτη ύλη γινόταν υλικό και κατόπιν καλαίσθητο και λειτουργικό αντικείμενο δίνοντας ζωή, δουλειά και φήμη στους Ηπειρώτες τεχνίτες που την αξιοποίησαν. Ηπειρώτικα αργυρά κομψοτεχνήματα με περίτεχνες λεπτομέρειες αλλά και περίοπτα έργα αργυροχρυσοχοΐας εκτίθενται ως αιώνια σύμβολα τέχνης αλλά και κοινωνικής καταξίωσης και κύρους.

Η κατασκευή νέου μουσείου ολοκληρώθηκε με τις άοκνες προσπάθειες της προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς κ. Σοφίας Στάϊκου και των συνεργατών της και τα εγκαίνια έγιναν το περασμένο Σάββατο. Ήταν για Γιάννενα και ολόκληρη την Ήπειρο μια σπάνια όμορφη μέρα με τον ήλιο να διώχνει μακριά τα σύννεφα και να φωτίζει ακόμα πιο έντονα την πέτρα, το ξύλο, τον έντονα μοντέρνο διάκοσμο του νέου μουσείου.

 

Δείτε το video του νέου μουσείου:

Πηγή: Τίνα Μανδηλαρά, protothema.gr 

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή