Ανοιξε η οικία του Παλαιών Πατρών Γερμανού

Διαβάστηκε από 1714 αναγνώστες

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας ενημερώνει ότι η οικία του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εντός του ιστορικού και παραδοσιακού οικισμού της Δημητσάνας, είναι ανοικτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο κατά τις ημέρες Παρασκευή-Δευτέρα και με ωράριο λειτουργίας από 10:00-17:00.

 

Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας αντιμετωπίστηκε, στην παρούσα φάση και έως το τέλος Φεβρουαρίου 2017, το πρόβλημα της φύλαξης της οικίας.

Η οικογένεια του Παλαιών Πατρών Γερμανού εγκαταστάθηκε στη Δημητσάνα περίπου το 1720 και, σύμφωνα με πληροφορίες, διέμενε στην οικία αυτή έως το 1897. Στη συνέχεια, και ως το 1964, η οικία ανήκε στην οικογένεια Βερροιόπουλου, η οποία έκανε επιδιορθώσεις και μερικές επεμβάσεις στο αρχικό κτίριο, με σημαντικότερη την προσθήκη του τελευταίου ορόφου με ιδιαίτερα, για τη Δημητσάνα, τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά.

Η οικία κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1963 και απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1978. Με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους (Π.Ε.Π. Πελοποννήσου και Γ Κ.Π.Σ.), εκτελέσθηκαν εργασίες αποκατάστασης της οικίας από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2009.

Οι επισκέπτες μπορούν εκτός από τις εξωτερικές όψεις του κτιρίου, να παρατηρήσουν στο εσωτερικό του τη διαρρύθμιση των χώρων με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία, καθώς και να απολαύσουν τη θέα του οικισμού από τη βεράντα του ορόφου.

Για περισσότερες πληροφορίες και για την άνετη επίσκεψή σας στον αρχαιολογικό χώρο, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη φροντιστή του χώρου κ. Αγγελική Περδίου, τηλ. 6973566075.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή