Αποκαλύφθηκε απολιθωμένο δάσος στη Ροδόπη

Διαβάστηκε από 1431 αναγνώστες

Ένα απολιθωμένο δάσος, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, ίσως παλαιότερο και από αυτό της Μυτιλήνης ανακάλυψαν οι ερευνητές στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ροδόπης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (Φ.Δ.Ο.Ρ) Σταύρο Κεχαγιόγλου, στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα παρατηρήθηκε από ερευνητές του κέντρου να υπάρχει διάσπαρτος ένας μεγάλος αριθμός ευρημάτων διάφορων μεγεθών, αποτελούμενων από κορμούς, μήκους αρκετών μέτρων. Ακόμη, βρέθηκαν απολιθώματα φύλλων διαφόρων ειδών σε άριστη κατάσταση.

Η επιβεβαίωση της αξίας των ευρημάτων προέκυψε από τον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που ανέλυσε όλα τα δείγματα που εστάλησαν από τον Φορέα. Στην αναφορά του πανεπιστημίου τονίζεται ότι τα δείγματα είναι απολιθωμένα ξύλα. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται, ακόμα, πως «αποτελούν ένα αξιόλογο στοιχείο της παλαιοβλάστησης της περιοχής το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πιο συστηματικά και αναλυτικά». Επισημαίνεται, δε, ότι πρόκειται «για μοναδικά ευρήματα ίσως και αρχαιότερα του απολιθωμένου δάσους της Μυτιλήνης».

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Κεχαγιόγλου, δεν έκρυψε την αγωνία του για την προστασία και την ανάδειξη της περιοχής όπου βρέθηκαν τα ευρήματα, επισημαίνοντας ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί το γεγονός οφείλεται καθαρά σε λόγους ασφάλειας. Ωστόσο, τονίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και χρόνια γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των ευρημάτων, πλην όμως δεν είχαν τη δυνατότητα εκτίμησης και αξιολόγησής τους, κάτι που έγινε από τα στελέχη του φορέα.

Ο κ. Κεχαγιόγλου, σημειώνει, ακόμα, ότι η έκταση μέσα στην οποία βρίσκονται τα ευρήματα είναι αρκετά μεγάλη και χρειάζεται επισταμένη μελέτη από ειδικευμένα άτομα που αφού προχωρήσουν στην προστασία και την ασφάλεια του χώρου στη συνέχεια θα ξεκινήσουν τις απαραίτητες επιστημονικές έρευνες, με στόχο την προβολή και την ανάδειξη αυτού του σημαντικού φυσικού μνημείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή