Γιατί βραβεύτηκε ο νερόμυλος στις Πρέσπες;

Διαβάστηκε από 1766 αναγνώστες

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών η τοπική τελετή βράβευσης του παραδοσιακού νερόμυλου του χωριού που τιμήθηκε με το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά Europa Nostra 2016, στην κατηγορία «αποκατάσταση», και το βραβείο Grand Prix.

Η διάκριση του έργου της αποκατάστασης στα βραβεία Εuropa Nostra αποτελεί πολιτιστικό «παράσημο» για το νερόμυλο του Αγίου Γερμανού, μιας και συγκαταλέγεται πλέον στον κατάλογο των μνημείων που συμβάλουν στη διατήρηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η κα. Μυρσίνη Μαλακού, Δ/ντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, δήλωσε: “Ο νερόμυλος του Αγίου Γερμανού χτίστηκε το 1930 από μια οικογένεια του χωριού για να εξυπηρετήσει τις επισιτιστικές ανάγκες των κατοίκων. Σήμερα 86 χρόνια μετά, είναι εκπληκτικό να συνειδητοποιεί κανείς πόσοι πολλοί άνθρωποι από διαφορετικούς τομείς αναγνώρισαν ότι αυτό το ταπεινό κτίριο που βρίσκεται μακριά στην άκρη του ποταμού αποτελεί κομμάτι της ζωής της περιοχής που πρέπει να το υποστηρίξουν και να συνεργαστούν δημιουργικά για τη διατήρησή του. Έτσι το στοίχημα τώρα είναι ο νερόμυλος, ορόσημο πλέον της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, όχι μόνο να λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει τις τοπικές ανάγκες, αλλά να συνεχίσει ενεργά να αποτελεί σημείο συνεργασίας και δημιουργίας όλων αυτών που ασχολούνται είτε με το περιβάλλον, είτε με την οικονομία, είτε με τον πολιτισμό είτε με την κοινωνία στην Πρέσπα και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών  θα κάνει ότι μπορεί για να πετύχει αυτό το στόχο.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή