Κατερίνη: Λαμπερά Χριστούγεννα χωρίς λεφτά!

Διαβάστηκε από 1745 αναγνώστες

Χριστουγεννιάτικα χωριά στήνονται πολλά ανά την Ελλάδα, προσελκύοντας χιλιάδες γονείς και παιδιά, αλλά σε αυτό που θα στηθεί στην Κατερίνη, δεν θα πωλείται τίποτα, δεν θα έχει φανταχτερά στολίδια και λαμπιόνια, οι επισκέπτες θα συμμετέχουν σε παιχνίδια χωρίς οικονομική συμμετοχή, δεν θα γίνεται χρήση πλαστικού και η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες θα είναι το πρόταγμα.

Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου στήνουν για τρίτη χρονιά, στην αυλή του Καπνικού Σταθμού, στην Κατερίνη, τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας σε συνεργασία με τους "Γιατρούς Του Κόσμου". Το Χωριό θα λειτουργήσει από 10 έως και 30η Δεκεμβρίου προτάσσοντας την απουσία εμπορικού χαρακτήρα και την αχρήματη συναλλαγή. Όλα τα υλικά κατασκευής και οι εργασίες είναι προσφορά 172 τοπικών επιχειρήσεων ενώ 450 εθελόντριες και εθελοντές συμμετέχουν ενεργά στο συλλογικό εγχείρημα.

Φέτος, στην πρώτη πρωινή ζώνη λειτουργίας του Χωριού (12-16 Δεκ.) θα φιλοξενηθούν 3.645 μαθήτριες και μαθητές 48 Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Ν. Πιερίας και σε μια δεύτερη πρωινή ζώνη (19-22 Δεκ.), θα φιλοξενηθούν προσφυγόπουλα (πολλά από αυτά ασυνόδευτα), ηλικίας 3 έως 10 ετών, τα οποία διαμένουν σε δομές προσφύγων της Β. Ελλάδας.

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο δεν θα μπορούν να αγοράσουν το παραμικρό και γι αυτό τον λόγο άλλωστε δε θα χρειαστεί να έχουν χρήματα μαζί τους. "Στόχος μας", αναφέρουν οι διοργανωτές, "είναι να απαλλάξουμε τους γονείς από το βάρος της οικονομικής συμμετοχής σε μια τέτοια δραστηριότητα και ταυτόχρονα, να διδάξουμε στα παιδιά πως η διασκέδαση και το παιχνίδι, δεν πρέπει να είναι πάντα συνδεδεμένα με το χρήμα".

Όλοι θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στο παραδοσιακό χωριό με τα 12 σπιτάκια, τις στολισμένες αποθήκες, το αράνι, τον ξυλοκόπο, τον Αη-Βασίλη και το έλκηθρό του, το καφενείο, την κουζίνα της γιαγιάς, το καλλιτεχνικό εργαστήρι, τους ανακαινισμένους φούρνους, την ολοκαίνουργια βιβλιοθήκη, να παίξουν παραδοσιακά ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, να παρακολουθήσουν αφηγήσεις παραμυθιών, κουκλοθέατρο, κινηματογραφικές ταινίες σε θερμαινόμενους χώρους και ποικίλα δρώμενα εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα πάντως με τους διοργανωτές, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου, "συνειδητά, δεν θα έχει φανταχτερά λαμπιόνια και γυαλιστερά στολίδια" και δεν θα χρησιμοποιείται πλαστικό, παρά μόνο γυάλινες ή χάρτινες συσκευασίες. Η αυλή θα είναι στρωμένη με άχυρα, θα φωτίζεται από τις 5 μεγάλες φωτιές και όλα τα παιχνίδια θα είναι προσφορές των ίδιων των παιδιών με στόχο την ενίσχυση της ιδέας της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Αντί εισόδου, καλούνται οι επισκέπτες να φέρουν ένα κουτί γάλα διαρκείας με ημερομηνία λήξης τουλάχιστον 6 μήνες μετά και ένα μεταχειρισμένο βιβλίο ή παιχνίδι για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Σημειώνεται ότι την μεταφορά των προσφυγόπουλων από κέντρα φιλοξενίας έχει αναλάβει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή